StoryEditorOCM
Crna kronikaRiječki psiho u akciji:

Tavicom poslao pravosudnog policajca u bolnicu - Iskusni čuvar dobio je po glavi čim je otvorio vrata ćelije, doznali smo razlog...

Piše Dušan Miljuš/JL
6. studenog 2019. - 19:33

Raspalio je svom snagom pravosudnog policajca tavicom s duplim dnom i rasjekao mu glavu. Tako je Ivan Dvorski (33) zvan Riječki Psiho, trostruki ubojica koji izdržava kaznu u najčuvanijoj kaznionici u Lepoglavi, u ponedjeljak ujutro reagirao kad su dvojica pravosudnih policajaca došla po njega radi redovitog odlaska u šetnju.
Šiknula je krv iz glave ozlijeđenog zatvorskog čuvara, a kolega mu je priskočio u pomoć. Dvorskog su ubrzo svladali, a drugom čuvaru pritom je natučen prst.
- Potvrđujemo da se incident dogodio i da se provodi postupak u skladu sa zakonom - potvrdili su nam iz Ministarstva pravosuđa. Kako smo neslužbeno doznali, Dvorski će biti prijavljen za nanošenje teške tjelesne ozljede službenoj osobi i napad na službenu osobu i nanošenje lakše tjelesne ozljede. Pod pojačanim je nadzorom. Napadnuti policajci iskusni su u obavljanju svog posla, ali napad se zbio iznenada pa policajac nije uspio izbjeći udarac tavicom po glavi, te je završio na šivanju u varaždinskoj bolnici.

Riječki Psiho inače je problematičan na izdržavanju kazne, pa nije isključeno da će se pokušati izvući na neubrojivost. Navodno je odbio izaći u šetnju na dvorište, a policajci su ga upozorili da će stegovno odgovarati ako ne pođe u šetnju. To je, kako smo doznali, bio okidač te je dohvatio tavicu i odalamio pravosudnog policajca. Inače, prema kućnom redu, zatvorenici imaju pravo donijeti u ćeliju posudu zapremine do jedne litre, a on je tavicu iskoristio kao sredstvo za napad. Dvorski, jedan od problematičnijih zatvorenika u Lepoglavi, kao što je to primjerice i ubojica policajca Marcel Budimir, osuđen je na ukupno 101 godinu zatvora (osam godina za razbojništvo, 30 godina za ubojstvo Đanija Vukoše, 30 godina za ubojstvo Benita Vukoše, 30 godina za ubojstvo Mirjam Švaljek i tri godine za zapaljenje stana i dovođenje u opasnost ljudi i njihove imovine). No izrečena mu je jedinstvena kazna od 40 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna za ovakva nedjela.

U noći 13. ožujka 2007., između 2 i 3 sata, Dvorski, tada 21-godišnjak, došao je s još dvojicom u neboder u riječkoj Vežici u kojem je na 12. katu živio Vukoša.
Nogom su razvalili ulazna vrata, upali u stan i u sobi na krevetu zatekli Đanija Vukošu (42) i njegovu nevjenčanu suprugu Mirjam (21).
Prijeteći pištoljem, zatražili su novac i drogu. Kako su prijetnje bile sve strašnije, Mirjam je iz druge sobe donijela 3000 kuna i 150 eura. Đani ih je pokušao spriječiti, ali je najprije uboden u leđa katanom, vrstom japanskog mača, a potom je usmrćen hicem u srce i glavu. Dvorski je Mirjam i Benita, Đanijeva oca, likvidirao hicima u glavu. Potom je podmetnuo požar u stanu.
U lepoglavskoj kaznionici nedavno se oženio trostruki ubojica Srđan Mlađan kojem se i dalje ne dopuštaju susreti sa suprugom nasamo. On je ljetos premješten sa zatvorenog odjela pojačanog nadzora na odjel s drugim zatvorenicima i on, za razliku od Dvorskog i Budimira, nije problematičan zatvorenik.

 

 

25. travanj 2024 06:32