StoryEditorOCM
Crna kronikaOGANJ U ŠIBENIKU

Svi detalji drame u Karlovačkoj ulici: Poljaci su nas spasili, vikali su: "Fajer, fajer! (FOTO)

8. srpnja 2017. - 22:36

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika šibenske Javne vatrogasne postrojbe, obuzdan je požar koji je u petak oko 8 sati izbio u dvorištu kuće obitelji Bralić, u Karlovačkoj ulici br. 52 u Šibeniku, i spriječena moguća katastrofa.

Vatra je zahvatila papirnate i drvene kutije za pohranu i transport voća i povrća u improviziranom otvorenom skladišnom prostoru pred kućom i za 15-ak minuta, prema kazivanju očevidaca, proširila se na fasadu svega metar-dva udaljene kuće, koja je s jedne strane potpuno izgorjela, uključujući i novopostavljene PVC prozore. Plameni jezici gotovo su rastopili vanjske klimatizacijske uređaje u suterenu i na prvom katu kuće Bralić, na kojoj su popucala prozorska stakla i uništeni drveni zatvori.

Susjedi, koje je probudio gusti dim i pucanje stakala, kazali su nam da je prizor bio jezovit. Starija žena koja je, neslužbeno doznajemo, u to vrijeme bila u dvorištu i slagala ambalažu, nagutala se dima i prevezena je u bolnicu. Stanje joj se stabiliziralo pa je nakon nekoliko sati upućena na kućnu njegu.
– Vatra se proširila takvom brzinom da smo strahovali i za vlastite kuće. Vidite i sami koliko su dvorišta udaljena jedna od drugih, a drvene palete i kašete gorjele su kao šibice – rekla nam je jedna od susjeda.

Zdvojnu i u šoku, pred ulaznim vratima svog doma na kućnom broju 50 u Karlovačkoj ulici zatekli smo Slobodanku Nanjaru, čiji je sin Boris, kako nam je rekla, prošle zime potpuno obnovio kuću želeći se baviti iznajmljivanjem apartmana. Dobro im je krenulo, a kapaciteti su bili bukirani do kraja sezone. Upravo su je turisti iz Poljske, koji su bili smješteni u apartmanu čiji je prozor okrenut prema dvorištu Bralićevih, upozorili na izbijanje požara.

– U to sam vrijeme bila u prizemnom prostoru. Klima-uređaj je bio uključen, prozori zatvoreni i ništa nisam čula dok me poljska obitelj nije počela panično dozivati i na engleskom jeziku vikati: "Vatra, vatra, vatra!" Izletjela sam vani i dobro da mi nije pozlilo od prizora. Poljak je sam pokušavao ugasiti požar. Da vatrogasci nisu došli toliko brzo, dogodila bi se tragedija, svi bismo izgorjeli. Ovo je nešto prestrašno – potreseno je ispričala Slobodanka Nanjara.

Dodala je, također, kako je svog susjeda čija obitelj ima trgovački obrt i štand-kiosk na Vidicima u više navrata upozoravala da drvene kašete, ambalažu i palete ne skladište u dvorištu i ne slažu u visinu uz ogradni zid između dviju kuća te da povede računa o sanitarnim uvjetima. Negodovali su, kaže, i drugi susjedi, što zbog kombija i vozila koji su stalno bili parkirani na traku inače dvosmjerne ulice, što zbog kutija koje su smetale pješacima.

– Sve je bilo uzalud. Unatoč upozorenjima, ništa se nije promijenilo, pa smo slučaj prijavili i komunalnoj službi, čak mi je sin pozvao i sanitarnu inspekciju. Koliko mi je poznato, niti je tko došao, niti nam se tko više obratio. Svi su se oglušili. Nepojmljivo je da se treba dogoditi katastrofa da bi netko reagirao – kroz suze je rekla Slobodanka.

U dogovoru sa svojima, poljsku obitelj bi, dodala je, u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć u dramatičnim okolnostima najradije pozvala na besplatno ljetovanje već iduće godine, no pitanje je kako će ponovno smoći novca za uređenje kuće.

Među ljudima koji su čistili požarište nakon vatrogasne intervencije bio je i vlasnik kuće, no odbio je dati izjavu. Šteta će biti utvrđena nakon policijskog očevida. Inače, cijeli kvart je zbog požara u prijepodnevnim satima bio bez električne energije, a opskrba je normalizirana nakon izlaska na teren službe Distributivnog područja Elektra Šibenik.


Da vatrogasci nisu došli toliko brzo, dogodila bi se tragedija, svi bismo izgorjeli. Ovo je nešto prestrašno - potreseno je kazivala Slobodanka Nanjara

02. svibanj 2024 09:30