StoryEditor
Crna kronikapodignute optužnice

Švercali 70 migranata preko granice s Hrvatskom, DORH objavio sve detalje: uzimali su 500 eura po osobi, ‘operirali‘ su od Knina do Dicma

Piše Šibenski.hr
30. travnja 2021. - 17:43
Robert Fajt/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku  podiglo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv 33-godišnaka zbog pokušaja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, te protiv 57-godišnjeg i 31-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog kaznenog djela pomaganja u počinjenju navedenog kaznenog djela.

"Tereti ih se da su početkom travnja 2021. u cilju da se imovinski okoriste; nakon što je okrivljeni 33-godišnjak s nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, dogovorio da za iznos od 500 eura po osobi, od Knina do Rijeke preveze sedamdeset stranih državljana koji su nezakonito prešli granicu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske; sa 57-godišnjakom i 31-godišnjakom dogovorio da mu za novčanu naknadu pomognu u realizaciji prijevoza tih osoba, odnosno nakon što on u svoje vozilo primi strane državljane, oni bi vozili ispred njega, i to 57-godišnjak vozilo marke BMW, a 31-godišnjak vozilo marke Iveco Daily s ciljem da na vrijeme uoče policijska vozila i omoguće da on nesmetano preveze ukrcane osobe. 

Postupajući po tom dogovoru su, nakon što je 33-godišnjak po pozivu nepoznate osobe iz Bosne i Hercegovine o tome gdje će ih i kada strani državljani čekati, došli najprije na područje Dicma i preuzeli teretno vozilo marke Iveco Stralis zagrebačkih registarskih oznaka s priključnim vozilom. Po primitku točne lokacije gdje se nalaze strani državljani, 33-godišnji okrivljenik je krenuo teretnim vozilom prema Kijevu, Suhopolju, a ostala dvojica okrivljenika svatko u svom vozilu ispred njega, no dolaskom na dogovoreno mjesto su utvrdili kako od dogovora nema ništa jer je policija pronašla osobe koje su ih trebale čekati. Policijski službenici zaustavili su potom i okrivljenike na području Polače", izvijestili su iz DORH-a.

U optužnici je predloženo da se produlji istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

30. srpanj 2021 03:51