StoryEditorOCM
Crna kronikaSRAMOTNA PRESUDA

Svećenik u Slavoniji silovao dječaka: ponudio mu pivo dok su gledali utakmicu i tražio da ga izmasira, a onda ga je polegao u krevet...; Sud ga kaznio radom za opće dobro!?

Piše PSD
28. rujna 2017. - 14:56

Zbog silovanja tada 15-godišnjeg dječaka 42-godišnji svećenik s područja Slavonije i Baranje osuđen je na godinu dana zatvora, što je zamijenjeno za 730 sati društveno korisnog rada, presudio je Općinski sud u Osijeku, javlja Glas Slavonije.

Svećenika se optužnicom teretilo da je u noći između 5. i 6. siječnja 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao dječaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje. Nakon što je dječaku ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja, svećenik je otišao u kupaonicu za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet gdje je legao na njega i bez dječakove privole silovao ga.

Dječaku je ponudio pivo dok su gledali utakmicu, tražio da ga izmasira, a prethodno ga je dočekao u kućnom ogrtaču.
Nakon tog događaja dječak se pokušao ubiti, a istražiteljima je žrtva ispričala da je nakon što ga je silovao, svećenik rekao: 'To znamo samo ti, Bog i ja.'

I prije događaja koji se spominje u optužnici, svećenik se navodno 'trljao' o dječaka, koji je bio ministrant, kada su bili nasamo.
Žrtva, sada 31-godišnjak, ispričao je na sudu preko audiovideouređaja da je prijavio seksualno zlostavljanje svećenika tek 2013. godine jer je tek tada doista shvatio što se dogodilo. Naveo je i da su se on i svećenik prestali viđati 2011. godine, a prijavio ga je jer mu je bilo teško. Priznao je da je preko prijatelja prijetio svećeniku jer mu je želio pokazati što je učinio. Dodao je i da se ne radi ni o kakvoj osveti.

Optuženi je svećenik na sudu tvrdio da nije kriv te da je dječak njega proganjao i poljubio ga, no da ga je on odbio. No sud u to nije povjerovao.

Svećenik je u međuvremenu promijenio nekoliko župa, a iz biskupije je objašnjeno kako njegov premještaj nema nikakve veze s prijavom, već s redovitim premještajima svećenika, piše Glas Slavonije.

20. travanj 2024 07:46