StoryEditorOCM
Crna kronikaHorvatinčić ponovio "nisam kriv"

Sutkinja Maja Šupe okrivila novinare što se nakon 27 godina rada osjeća oklevetanom i teško osramoćenom

20. veljače 2017. - 17:16

Pred Općinskim sudom u Šibeniku održano je prvo ročište u ponovljenom sudskom postupku protiv zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića kojeg se tereti za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. godine poginuo bračni par Salpietro. Horvatinčić se i ovaj put pred sudskim vijećem sutkinje Maje Šupe izjasnio da nije kriv te izrazio spremnost da obešteti obitelj talijanskih supružnika iako je to, kako je kazao, bezuspješno pokušao u više navrata.



Njegove je riječi opovrgnuo zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik obitelji Salpietro, uztvrdivši da Horvatinčić oštećenoj obitelji sam od sebe nikada nije ponudio ništa, već da je, dapače, spriječio osiguravateljsku kuću u obeštećenju Salpietrovih te osobno podigao tužbu protiv njih za naknadu štete na svom gliseru.



Nakon uvodnih govora i prijedloga stranaka, sudsko vijeće riješilo je da na naredno ročište koje će se održati 20. ožujka u 10 sati pozove Ivana Pavušića, koordinatora Službe nadgledanja i upravljanja pomorskim prometom iz Splita kako bi, nakon reprodukcije i pregleda radarskih snimaka, iznio svoj stav o gustoći prometa te pomorskoj situaciji koja je prethodila kobnom naletu Horvatinčićevog glisera na jedrilicu talijanskih supružnika.



Na glavnu raspravu u tom predmetu bit će nakon toga pozvane i prof. dr.sc. Kristina Potočki i prof. dr. sc. Vesna Šerić, vještakinje medicinske struke (radiologija i neurologija) kako bi temeljitije rasvijetlile zdravstveno stanje optuženika na dan pomorske nesreće. Također i odgovorile na pitanja o dijagnozi vazovagalne sinkope koja je Horvatinčiću naknadno ustanovljena.



Sve izrečeno na prvom ročištu ponovljenog sudskog postupka, međutim, palo je u drugi plan kada se predstavnicima medija koji suđenje Tomislavu Horvatinčiću prate već šest godina, obratila sutkinja  Šupe. Novinarima je spočitala medijski linč, kvalifikacije najkorumpiranijeg sudca, prodaju "za milijun krvavih eura", neznanje i elementarnu neupućenost u tijek kaznenog postupka,
nepoznavanje pravne terminologije i iznošenje netočnih činjenica.



Sudski izvjestitelji, uztvrdila je, nisu educirani da prenose kaznene rasprave, već izvješćuju neobjektivno i nestručno. Dodala je kako se nakon 27 godina rada, zahvaljujući ocjenama njezinih postupaka od strane pojedinih novinara, portala i televizijskih kuća osjeća oklevetanom i teško osramoćenom. Referirala se i o spočitavanjima vezanim uz otezanje postupka pa je, tako, naglasila kako se jednog od svjedoka, njemačkog državljanina Klausa Fuchsa čekalo godinu dana, kako je suđenje podrazumijevalo brojna vještačenja, nadvještačenja i nadopune, kako je sedam mjeseci i sama bila na bolovanju, odnosno "na štakama". Uostalom, i odluka Županijskog suda u Zadru čekala se, dodala je, godinu dana.
- Moje postupke neće prosuđivati novinari već Županijski sud, Vrhovni sud po izvanrednim pravnim lijekovima, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće-rezimirala je Šupe.

Inače, Tomislavu Horvatinčiću se ponovno sudi pred Općinskim sudom u Šibeniku jer je Županijski sud u Zadru prihvatio žalbe šibenskog Općinskog državnog odvjetništva i Horvatinčićevih punomoćnika te povodom njih, i po službenoj dužnosti ukinuo prvostupanjsku presudu.
 

19. travanj 2024 09:23