StoryEditorOCM
Crna kronikaLoša perspektiva

Šunjerga ne može bez tableta, nitko ga ne posjećuje, a ubijene roditelje nikada ne spominje

Piše Izvor 100 posto
25. srpnja 2017. - 15:57

Prošla su tri mjeseca otkako je 19-godišnji Tin Šunjerga doživio živčani slom u šibenskom istražnom zatvoru. U zatvoru je otprilike isto toliko vremena, nakon što je krajem ožujka hladnokrvno smaknuo majku i oca hicima u potiljak.

Nad njim se trebalo izvršiti psihijatrijsko vještačenje u bolnici Vrapče, ali je zbog izuzetno lošeg psihičkog stanja prebačen u Zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu odakle je svakih nekoliko dana odvođen na vještačenje pred timom psihijatara na Vrapče.
Kako doznajemo od ubojičinog odvjetnika Frane Baice, istraga još nije završena, a rezultati spomenutog vještačenja još se čekaju.

Šunjerga se trenutno nalazi u istražnom zatvoru u Šibeniku, a odvjetnik ga posjećuje otprilike svakih dvadesetak dana.
"On se dobro osjeća, nije smršavio, psihički se dosta oporavio i doima se zdravo, nisam primijetio ništa što bi aludiralo na njegovu psihofizičku nestabilnost“, kazao je za 100posto Frane Baica.

Potvrdio nam je da mu je Šunjerga u privatnom razgovoru nanovo iskazao kajanje za počinjena kaznena djela.
"Kazao mi je da to više nikad ne bi ponovio, kao da mu je došlo do glave što je napravio, ali ja sam prvenstveno njegov odvjetnik, a ne ispovjednik", ističe Baica i dodaje da mu uglavnom nastoji detaljno pojasniti tijek postupka.

Ipak, znakovito je to da, iako se Šunjerga kaje, nikada nije spomenuo roditelje u nostalgičnom kontekstu. Zapravo, nije ih spomenuo u bilo kojem kontekstu. Kazao je samo da žali za učinjenim.

Tin može normalno komunicirati i razmišljati jer uzima terapiju koju su mu liječnici preporučili dok je bio u Svetošimunskoj.
"Radi se o tabletama za spavanje, a ne o dugoročnoj psihičkoj dijagnozi", kaže šibenski odvjetnik koji ubojicu brani po službenoj dužnosti, što samo po sebi otklanja neutemeljenu tezu o mladićevom djedu koji ga tobože želi izbaviti iz zatvora uz pomoć novca i moćnih odvjetničkih timova.

Kako saznajemo, Tin u zatvorskoj ćeliji spava s nekolicinom muškaraca i bez obzira na terapiju najviše ga muči nesanica.
"Tome treba svakako pridodati njegovu ovisnost o drogama koje je redovito konzumirao prije dolaska u zatvor", kaže nam Baica.
Na uvjete u zatvoru Šunjerga se nije tužio. Na raspolaganju su mu televizor, knjižnica i nekakvi sportski elementi.
"Nitko ga od uže i šire obitelji te prijatelja nije nikada posjetio u zatvoru iako Tin i oni imaju pravo na to, štoviše moj branjenik se za obitelj i prijatelje nikada nije zainteresirao preda mnom. Nikada me nije pitao gdje su, što rade ili kako su sve proživjeli. Ali, to ne znači da se ne lomi duboko u sebi", zaključio je.

U svakom slučaju perspektiva 19-godišnjeg ubojice ne može nikako biti obećavajuća. Sudeći po mišljenju odvjetnika Baice, Šunjerga će duži vremenski period provesti u zatvoru ili ustanovama, naročito što osim kajanja ne pokazuje nikakvu ambiciju za obrazovanjem, usavršavanjem ili radom.

"Ja sam njegov odvjetnik. Jer, bez obzira na to što je počinio on ima pravo na obranu i ja mu stojim na raspolaganju. Naš odnos je profesionalan, ali ipak mi je kao čovjeku žao kada sagledam čitavu situaciju. Držim taj odnos i komunikaciju na objektivnoj razini jer ja Šunjergi nisam niti prijatelj, a niti rod", istaknuo je na kraju Frane Baica.

26. travanj 2024 07:03