StoryEditorOCM
Crna kronikaratni zločin

Sudit će mu u odsutnosti: pukovnik bivše JNA odgovoran za smrt dvojice hrvatskih branitelja kod Drniša. Zarobili su ih, mlatili a onda i likvidirali

Piše Vladimir Urukalo/SD
22. svibnja 2021. - 12:53

Splitski Županijski sud odlučio je da će u odsutnosti suditi danas 75-godišnjem pukovniku Draganu Harambašiću, komandantu nekadašnje 75. drniške brigade Vojske takozvane Republike Srpske Krajine.

Optužnica ŽDO-a Dragana Harambašića tereti da je od prosinca 1992. do srpnja 1993. godine na širem području tada okupiranog Drniša, općine Ružić i Promine, kao zapovjednik, znao da njegovi podređeni zlostavljaju stanovništvo i uništavaju njihovu imovinu, ali nije poduzeo nikakve mjere da se takvo ponašanje spriječi.

Tužiteljstvo smatra da su zbog takvog njegova stava pripadnici njegove brigade bili ohrabreni te su, među ostalim, 3. veljače 1993. na Miljevcima, u mjestu Popovićima, iz zasjede zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, policajce Zorana Mrvicu i Šimu Mamuta, koji su tada imali 24 i 26 godina, te su ih zlostavljali, tukli nogama, kundacima pušaka i drugim tvrdim predmetima do kojih su došli i na kraju u njih pucali iz vatrenog oružja. Mrvica je odmah preminuo na mjestu događaja, dok je Mamut umro dan poslije u kninskoj bolnici.

Nedostupan sudstvu

Optužnica protiv Harambašića, koji je nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, podignuta je u prosincu 2019. godine, a potvrđena u studenome prošle godine, no protiv njega je još u kolovozu 2015. godine bio određen istražni zatvor te je raspisana i tuzemna te dvije godine kasnije i međunarodna tjeralica.

– Iz dopisa PU splitsko-dalmatinske proizlazi da je 5. travnja 2017. Služba za međunarodnu policijsku suradnju uputila obavijest iz koje proizlazi da je navedena međunarodna tjeralica izbrisana budući da su od Ureda za pravne poslove Generalnog tajništva Interpola zaprimili obavijest da je, u skladu s rezolucijom Generalne skupštine o suradnji prilikom zahtjeva vezanih uz genocid, zločine protiv čovječanstva i ratne zločine, Interpol Beograd izrazio protest protiv registracije podataka i objavljivanja obavijesti prilikom raspisivanja međunarodne potrage za Draganom Harambašićem – stoji, među ostalim, u rješenju splitskog suda.

Nakon tog brisanja, u listopadu 2018. godine je MUP raspisao međunarodnu potragu na temelju europskog uhidbenog naloga.

– Iako spisu odista ne prileži dokaz iz kojeg bi bilo razvidno da bi optuženik zaprimio kako optužnicu i pouku o pravima, tako i poziv za sjednicu optužnog vijeća zakazanu za 21. veljače 2020., ipak treba presumirati da je isti upoznat s postupkom koji se vodi protiv njega, obzirom da su se dostavnice za istog, upućene na adresu u Republici Srbiji, Beograd, Ulica Džona Kenedija 8, vratile s naznakom "preselio" pa je stoga dostava navedenih pismena izvršena putem e-Oglasne ploče sudova

Ovo vijeće je stajališta da je okrivljenik nedostižan državnim tijelima RH, a kako dosad poduzete mjere nisu dale nikakve rezultate, obzirom da nije niti moguće njegovo izručenje Republici Hrvatskoj, smatramo da su ispunjeni zakonski uvjeti za suđenje u odsutnosti protiv okrivljenika Dragana Harambašića. Potrebno je naglasiti kako u konkretnom predmetu postoji i interes javnosti kao i srodnika oštećenih da se okrivljeniku sudi u odsutnosti s obzirom da ga se tereti za počinjenje teškog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika koje je rezultiralo smrću oštećenih – stoji, među ostalim, u odluci splitskoga Županijskog suda.

20. travanj 2024 03:58