StoryEditorOCM
Crna kronikaispravak

Suđenje za ubojstvo kod Omiša: ‘Jerko Pirić je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Snimke videokamera su poslane na vještačenje o autentičnosti‘

Piše Šibenski.hr
12. ožujka 2021. - 11:18

Na portalu www.sibenski.slobodnadalmacija.hr dana 17. veljače 2021. objavljen je članak naslova "Nastavljeno suđenje za brutalno ubojstvo na Jadranskoj magistrali. Ringwald: Sve je ovo inscenirano!”

Članak sadrži netočne tvrdnje o okrivljeniku Jerku Piriću koji krše njegovo pravo da se ima smatrati nevinim dok se ne dokaže krivnja.

Navodima „ Višesatnim pregledavanjem izuzetih snimki videonadzora s raznih lokacija u Omišu kojima je rekonstruirano kretanje kako pokojnog Karmelina Fistanića i njegove djevojke Verice Jukić tako i Stjepana Ringwalda, Jerka Pirića i Vlade Zolote”, ne poštuje se načelo presumpcije nevinosti koje je istome zagarantirano čl. 6. 2. europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Na glavnoj raspravi od 17. veljače 2021. godine, pregledan je čitav niz video isječaka bez ikakvih popratnih sadržaja.  Štoviše, o kakvoj se dokaznoj snazi pregledanih video isječaka radi, dovoljno govori činjenica da je sud odredio vještačenje istih glede njihove vjerodostojnosti i autentičnosti.

Tek će po zatraženom nalazu i mišljenju vještaka informatičke struke moći sa sigurnošću reći ( ili se neće moći reći) tko je osoba na video snimkama, a nipošto prilikom prvog pregleda snimaka bez ikakve popratne dokumentacije koja bi utvrdila vjerodostojnost tih snimki i osoba na snimkama.

Posebno se mora istaknuti činjenica da Zakon o kaznenom postupku uvrštava u svoja temeljna načela Direktivu 2016/343/EU o jačanju određenih vidova pretpostavke nedužnosti, a koje je ujedno i Ustavom utvrđena kategorija koja se na direktan način povrjeđuje ovakvim neobjektivnim načinom informiranja javnosti, napisala je punomoćnica Jerka Pirića, odvjetnica Doris Košta.                                                                                                                      

19. travanj 2024 23:22