StoryEditorOCM

Sud odlučio da 25 navijača Hajduka izlazi na slobodu: istražni zatvor zamijenit će im mjerama opreza

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
15. lipnja 2022. - 14:10

Nakon što je prije tjedan dana Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici zbog nedostatka dokaza odbacilo policijske prijave protiv četvorice navijača Torcide, koji su uhićeni 21. svibnja tijekom nereda na odmorištu Desinec, danas je uslijedio novi potez pravosuđa, piše Jutarnji list.

Na prijedlog tužiteljstva, izvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda je danas na održanom ročištu pustilo na slobodu 25 od ukupno pritvorenih 38 navijača. Kako doznajemo, na odluku o puštanju uz mjere opreza tužiteljstvo se odlučilo nakon što su ispitani svi interventi policajci koji su bili na mjestu događaja. A na stol su dobili i detaljne nalaze vještačenje mobitela svih osumnjičenika.

Navijači su pušteni na slobodu uz mjere opreza, točnije, imaju zabranu posjećivanja svih sportskih natjecanja te se moraju svakog drugog petka u mjesecu javiti u nadležnu policijsku postaju. O sudbini (pre)ostalih 13 navijača, za koje još uvijek tužiteljstvo smatra da egzistiraju razlozi za boravkom iza rešetaka, odlučivat će se idući tjedan.

- Mogu samo reći da smo zadovoljni odlukom o puštanju iz istražnog zatvora jer sad i Općinsko državno odvjetništvo tvrdi ono što smo mi branitelji tvrdili od samog početka - da, ako već postoje razlozi za istražnim zatvorom, da ga se može zamijeniti nekom mjerom. Očito je tužiteljstvo u ovih 25 dana uvidjelo da postoje razlozi za pritvaranjem dosad osuđivanih, a za neosuđivane ne - rekao je za Jutarnji odvjetnik Fran Olujić čiji odvjetnički ured zastupa trojicu navijača.

Podsjetimo, pritvaranje inicijalno 42 navijača Hajduka koji, inače, odbacuju krivnju i umiješanost u nerede, uslijedilo je zbog sramotnog dar-mara u blizini benzinske pumpe kod Donjeg Desinca, 21. svibnja, nakon odigranog posljednjeg kola hrvatskoga nogometnoga prvenstva između Dinama i Hajduka. I dok svi redom uhićeni pripadnici Torcide negiraju krivnju, a neki dodaju i kako su u vrijeme izbijanja sukoba u vozilu spavali, bili nasilno izvučeni iz auta kojima su putovali, ili pak da su samo izašli na cestu vidjeti zašto promet stoji, policijska verzija događaja na stolu Državnog odvjetništva opisuje drukčije stanje stvari.

Ono u čemu se obje strane podudaraju je podatak kako su navijači Hajduka odbili ući na stadion pa su organizirano u praćenoj koloni krenuli put Lučkog za Split. No podaci koji slijede, a datiraju od 21.30 sati te subote 21. svibnja, prema policijskom izvješću, u to vrijeme započinju prve trzavice kada se veća skupina vozila s navijačima Hajduka zaustavlja na Petrolu na odmorištu Desinec i onemogućava daljnji promet autocestom. Tad na scenu nastupaju navijači-pješaci.

Njih nekoliko stotina je izašlo iz svojih vozila "naoružani" bocama, kamenjem, upaljenim pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima. Tu je masu, prema policijskom izvješću, pokušao spriječiti zapovjednik tima Interventne policije, izdajući naredbe na koje su se svi redom izgrednici oglušili.

- Nered se intenzivirao. Pokušali su nasilno ući u zaključanu prodavaonicu u kojoj su se nalazili djelatnici benzinske. Bacali su pritom upaljenu pirotehniku pa je postojala opasnost od zapaljenja postaje. Dio navijača predmete je bacao na policijske aute pa su ozlijeđena tri policajca nakon čega su isti ispalili više upozoravajućih hitaca iz službenog oružja. Međutim navijači su nastavili s neredima, napadajući direktno policajce pa su uporabljene tonfe, navodi se u jednom od policijskih izvješća. Iz drugog se, pak, iščitava kako jedan policajac na Petrolovoj benzinskoj kod odmorišta s ostalim kolegama dočekuje kolonu od 300-tinjak vozila s navijačima.

- Ta se kolona zaustavila na sve tri prometne trake, uključujući i zaustavnu. Blokirali su promet. Taman smo željeli izdati naredbu vozačima da nastave dalje s vožnjom, ali je iz kolone izašla skupina od stotinjak navijača Torcide koji su na benzinsku bacali pirotehniku, kamenje i staklene boce. Istovremeno je šestotinjak navijača izašlo iz auta s pirotehnikom u rukama, a imali su i rakete koje su ispaljivali iz cijevi i bacali ih na naše vozilo. Drugi su, pak, u rukama, dok su se kretali prema benzinskoj, imali teleskopske palice, noževe, lance, boksere i metalne šipke. Dok im se naređivalo da prestanu narušavati red i mir, kolega policajac dobio je staklenu bocu u lice, pao je na pod i krvario. Dio kolega mu je pritekao u pomoć, dok su drugi sprječavali daljnje napade. Drugi policajac zadobio je opekotine podlaktice, a treći ozljedu ruke i leđa, detaljno je opisao jedan policajac svoje postupanje, napomenuvši kako su si navijači maskirali lica i intenzivirali napad na službeno policijsko vozilo u koje su čak pokušavali i ući. Porazbijali su sva stakla, nakon čega je vozilo okružilo stotinjak osoba.

01. veljača 2023 03:00