StoryEditorOCM
Crna kronikazapočelo suđenje

Suci iz Šibenika i Knina na optuženičkoj klupi zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja: tražili novce pa izricali sramotno blage novčane kazne!

Piše Vladimir Urukalo/SD
20. rujna 2021. - 19:17

Dvije godine i tri mjeseca otkako je na splitskom Županijskom sudu potvrđena USKOK-ova optužnica protiv nekadašnjeg predsjednika Prekršajnog suda u Kninu Ivice Krvavice i njegove kolegice Dolores Milaković, predsjednice Prekršajnog suda u Šibeniku, u Splitu im je u ponedjeljak započelo suđenje.

USKOK ih tereti za četiri kaznena djela, dva primanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti te za poticanje na zlouporabu, a oboje su suspendirani sa svojih dužnosti do okončanja postupka odlukom DSV-a.

Osim njih, na klupi za optuženike su se pred sudskim vijećem suca Dinka Mešina našli i Boris Petko, vlasnik lokala u Uzdolju, te kninski poštar Mate Teskera, koje se tereti da su dali mito sucima. Petko je široj javnosti postao poznat kao vlasnik lokala u Uzdolju u koji je u ljeto 2019. godine upalo petnaestak maskiranih napadača i fizički nasrnulo na osoblje i goste koji su pratili utakmicu Crvene zvezde i Young Boysa.

Četvero okrivljenih je na splitskom sudu, očitujući se o optužnici, kazalo da nisu krivi i da će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka. Zanimljivo je i to da je na ispitivanju u policiji Petko priznao da je dao novac, no njegov branitelj Radovan Đujić tražio je da se taj iskaz izuzme iz spisa, što je odbijeno prilikom potvrđivanja optužnice.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Petka se tereti da je tražio od Krvavice, u razdoblju od 8. veljače do 22. veljače 2018. godine, da mu izrekne blažu kaznu od 3300 kuna, koliko je bilo predloženo u policijskom prekršajnom nalogu zbog toga što je Petko u siječnju izazvao prometnu nesreću i nije vlasniku ostavio osobne podatke, nego je pobjegao s mjesta nesreće.

Osim toga, od suca Krvavice tražio je i da mu ne izrekne zabranu upravljanja vozilima B-kategorije, a on je zauzvrat tražio, po USKOK-u, da mu Petko plati 100 eura. Našli su se potom u jednom kninskom restoranu, gdje je Petko dao novac sucu.

Krajem veljače te godine donio je presudu kojom ga kažnjava sa 600 kuna, što je ispod najniže propisane kazne za te prekršaje, i nije mu odredio mjeru zabrane upravljanja iako je znao da je Petko već prije prekršajno kažnjavan.

Nadalje, druga točka optužnice tereti Krvavicu da je tražio od Teskere 2000 kuna kako bi mu izrekao blažu kaznu zbog toga što je uhvaćen kako s više od jednog promila alkohola u krvi vozi automobil te da mu neće izreći zabranu upravljanja. Teskera je, po USKOK-u, dao novac, a Krvavica ga je novčano kaznio s tisuću kuna.

Nadalje, USKOK optužuje Krvavicu da je tražio od sutkinje Milaković da njegovu poznaniku Đ. K. – protiv kojega je policija izdala obvezni prekršajni nalog jer je vozio alkoholiziran, nije se zaustavio na traženje policije i nije bio vezan sigurnosnim pojasom – izda što manju kaznu, odnosno manju od 6200 kuna, koliko je policija predložila. Sutkinja Milaković je kolegi Krvavici rekla da za svojeg poznanika napiše obranu i dostavi joj te da u njoj, uz ostalo, napiše da Đ. K. nije osuđivan. S kolegom se dogovorila da će Đ. K.-a kazniti s 1700 kuna i da neće spominjati u presudi njegovu raniju prekršajnu osuđivanost. Donijela je takvu presudu u kojoj je navela i da mu nije zabranila upravljanje vozilima jer ne postoje otegotne okolnosti.

I naposljetku, sam sudac Krvavica optužen je jer je na traženje svojeg poznanika I. G., iako je znao da je protekao rok za podnošenje prigovora protiv prekršajnog naloga PP Knin, napisao taj prigovor i potpisao se. Kako prigovor ne bi bio odbačen kao nepravovremen i kako bi se nastavio postupak, sudac Krvavica je, smatra USKOK, pečatirao prigovor službenim pečatom Prekršajnog suda u Šibeniku, Stalne službe u Kninu, te ga je antidatirao kako bi ispalo da je prigovor podnesen u zakonskom roku.

Nakon što je Natalija Petković, zamjenica ravnateljice USKOK-a, izložila koje sve dokaze namjerava iznijeti na raspravi, a među kojima je i preslušavanje tajno snimljenih telefonskih razgovora, kao i video i audio snimki koje su snimljene u njegovu uredu, koji je bio ozvučen i nadziran.

Potom je, a s tim su se složili i ostali branitelji, odvjetnik suca Krvavice, Željko Gulišija, zatražio od suda da svakako na suđenje pozove i predložene svjedoke. Suđenje se nastavlja u studenom.

19. travanj 2024 17:07