StoryEditorOCM
Crna kronikapravne ‘cake‘

Stručnjaci komentiraju slučaj 17-godišnjaka kod kojeg su na prosvjedu protiv HDZ-a pronađeni bomba i molotovljevi kokteli

Piše Marko Didić/SD
12. rujna 2022. - 11:37

Zagrebačka policija još se nije oglasila kakve će prekršajne ili kaznene prijave podnijeti protiv 17-godišnjeg mladića, inače sljedbenika Marka Franciškovića koji je optužen za javno poticanje na terorizam te se još uvijek nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu.

Prema optužnici, Franciškovića se tereti da je od 13. studenog 2021. do 1. prosinca prošle godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim anti-COVID prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti, te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

image
Dragan Matić/Cropix

Mladić je, po izjavama, na prosvjedu inicijative “Slobodni zajedno”, koja se održala pred Središnjicom HDZ-a, gdje se tražila ostavka Vlade i izvanredni izbori, držao nož, što je policija uočila i odmah ga je odvela u “maricu”, dok je on pružao otpor organima reda. Pronašli su mu dva Molotovljeva koktela i jednu priručnu eksplozivnu napravu kućne radinosti.

U razgovoru s troje splitskih odvjetnika nasmijala nas je konstatacija jednog od njih: “Ta nije nosio Molotovljeve koktele da bi zapalio vatru na kominu.” Slažu se svi u jednome – policija ne žuri u javnost jer provode krim-obradu u kojoj se treba utvrditi namjera, točnije je li mladić imao namjeru upotrijebiti ono što je nosio sa sobom.

”Da je Molotovljeve koktele, ne daj Bože, bacio, išla bi mu kaznena prijava za općeopasnu radnju, a ovdje se možda može izvući s kaznenom prijavom za pokušaj općeopasne radnje, za što je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Da je fizički napao policajce kad su ga išli pretresti, zaradio bi kaznenu prijavu za napad na službenu osobu, ovako je svojim ponašanjem ostvario obilježja prisile prema službenoj osobi. Policajcima se opirao, a nije ih napadao. Dakle, ako je išta povoljno za njega, to je činjenica da nije napravio drastične radnje u okviru priče o ovim kaznenim djelima”, slažu se odvjetnici, koji naglašavaju da pravu istinu i skrivene motive zna samo policija, koja još ne ide s detaljima u javnost.

Kako je mladić maloljetan, mlađi je punoljetnik, i kazneno je odgovoran nakon šesnaeste godine, na njega se primjenjuje Zakon o sudovima za mladež.

”Da je ostvario djela, ne bi izbjegao maloljetnički zatvor, a ovako se može nadati pridržaju maloljetničke sankcije. To je kao u slučaju punoljetnih osoba kad se kazna zatvora zamjenjuje uvjetnom kaznom ako se u određenom dosuđenom roku ne ponovi istovrsno kazneno djelo. Ovdje je problem što nitko od nas troje ne zna dosje tog mladića i kakve je prijave do sada nakupio. Dakle, i te bi prijašnje prijave mogle utjecati na ove prijave sada, pogotovo ako je mladić činio ovakva djela. Ne zaboravite, kazne zatvora za maloljetnike puno se ranije brišu iz dosjea nego dosuđene kazne za punoljetnike.

Puno je kraći zastarni rok za osobe do osamnaest godina, a tek kad postanu punoljetne, taj je rok puno duži”, rekoše nam odvjetnici, koji kažu da smo ih baš zaintrigirali za slučaj iako su ovaj vikend uglavnom kod punica, na raznim pekama i po vinogradima. 

25. travanj 2024 14:09