StoryEditorOCM
Crna kronikaSporni učinci rekonstrukcije Kornatske tragedije

Stipe Božić: Ne znam što se čekalo 10 godina? Žao mi je što se ovo nije dogodilo ranije, a ne sada kada sjećanja polako blijede

24. ožujka 2017. - 15:31

Nakon djelomične rekonstrukcije Kornatske tragedije koja je obavljena danas, svoje dojmove novinarima je iznio i naš poznati alpinist Stipe Božić, koji je tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine sudjelovao u spašavanja nastradalih vatrogasaca:

- Premda je od tog nemilog događaja prošlo 10 godina osjećam se kao da se to jučer dogodilo. Tužno je gledati ove križeve i mjesto na kojem se ta tragedija dogodila. Naravno, tužno je prisjetiti se tih događaja zajedno s Franom Lučićem i sa svojim prijateljima spasiteljima- rekao je Božić.

Otkrio je i kako se osjećao Frane Lučić:
- Frane je bio vidno potresen. Znate, nije lako doći na mjesto gdje je skoro "zaglavio", odnosno tamo gdje su svi njegovi prijatelji skončali. Nismo razgovarali o njegovim osjećajima, već o tome kud su se vatrogasci kretali- istaknuo je Božić.

On je upitan i može li Lučić pomoći u rasvjetljavanju tragedije?
- Svačija pomoć može biti dragocjena, pa tako i Lučićeva. Samo mi je žao što se ova rekonstrukcija nije davno dogodila. Čujte, prošlo je deset godina i sjećanja polako blijede. No, to su mehanizmi suda. Stoga smatram da se nakon ove rekonstrukcije neće puno toga novoga saznati o kretanju vatrogasaca. Ipak, vjerujem da ćemo doći do zrnca više istine nego što smo znali do sada- misli Božić.

Premda ni Božić nije bio preveliki optimist, još skeptičniji prema provedenoj rekonstrukciji bio je Ivica Strikoman, roditelj jednog od poginulih vatrogasaca:
- Pazite, ljudi koji su došli na Kornat su u velikoj "zbunjozi" i uopće se ne snalaze u prostoru. Istina, s njima je bio i Frane Lučić, koji bi trebao više znati o putu od mjesta iskrcavanja iz helikoptera do mjesta stradavanja. Ali, Frane se toga uopće ne sjeća i cijeli događaj mu je još u magli- poručio je Strikoman.

Onda, hoće li biti ikakve koristi od ove druge djelomične rekonstrukcije Kornatske tragedije?
- Moram biti iskren i kazati da se novi sudac u ovom slučaju Boris Radman jako zauzeo. Na žalost, ni piloti helikoptera se isto ne sjećaju mjesta gdje su iskrcali vatrogasce. Dakle, jako teško mi je reći hoće li biti ikakve koristi od rekonstrukcije- zaključio je Strikoman.

25. travanj 2024 07:41