StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje marijani prpić

Slučaj malene Lane dirnuo je Hrvatsku, a sada je njena majka na optuženičkoj klupi. Kćer nije vodila na kemoterapije...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
1. lipnja 2022. - 13:45

Mučna borba s rakom kostiju malene lavice Lane (11), zahvaljujući njezinoj majci Marijani Prpić (35) te nekolicini humanitaraca koji su pokrenuli veliku humanitarnu akciju, u kolovozu 2018. završila je u medijima.

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce. Apel za skupljanje novčane pomoći za liječenje u inozemstvu podijelio je i poznati nogometaš Dejan Lovren. Znani i neznani uplaćivali su novac na bankovne račune koje je majka otvorila samo za tu (ne)priliku pa je od raznih donatora, ali i Centra za socijalnu skrb Zagrebu u ime invalidnine od 11.750 kuna, ukupno na račun sjelo 985.834,76 kuna. No gotovo polovica uplaćenog iznosa od 422.546,70 kuna, prema optužnici velikogoričkog tužiteljstva, majka je potrošila za osobne potrebe počinivši time kazneno djelo utaje, piše Jutarnji.

Nisam kriva

Ali to nije sve. Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici smatra i da je Prpić između 24. siječnja i 2. svibnja 2019. kao Lanina majka i zakonska zastupnica grubo povrijedila djetetova prava, jer ju nije vodila na kemoterapije, uslijed čega je prouzročena smrt 11-godišnje djevojčice.

- Primila sam pouku o pravima i optužnicu nema potrebe mi čitati. Sve sam razumjela i ne smatram se krivom po niti jednoj točki optužnice - rekla je jučer na početku suđenja sudskom vijeću Županijskog suda u Velikoj Gorici Marijana Prpić.

Velikogorički tužitelj predložio je da se na raspravi izvedu svi dokazi iz optužnice, pročitaju iskazi svjedoka te nalazi i mišljenja dvojice vještaka medicinske struke kao i onaj koji je sačinio financijsko-knjigovodstveni vještak. Međutim, braniteljica optužene Prpić traži da se na raspravi ipak saslušaju svi svjedoci i vještaci.

Pa će se tako, među ostalim, detaljno analizirati zdravstveno stanje i tijek liječenja preminule curice, ali i na što je sve točno majka trošila novac koji je dizala s djetetova bankovnog računa. Iz nalaza i mišljenja financijskog vještačenja se iščitava da je Prpić isplatila devetorici osoba i jednoj tvrtki 106.594 kune, a za što ne postoji vjerodostojna dokumentacija da je taj novac utrošen na liječenje djeteta.

Prpić je s istog računa podignula i 104.412 kuna gotovine bez popratne dokumentacije koja bi pravdala tu transakciju. A netaknut nije ostao ni devizni račun. Prema vještačenju, s njega je Prpić isplatila 6600 eura Mariji Z., 11.000 eura Tamari M. i sebi osobno 11.000 eura.

Ispovijest majke

"Moja je djevojčica prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim opstruirati liječenje, dapače. Ali ne želim kemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi. Postoje drugi načini liječenja, u ljekarnama postoje vitamini koji koštaju 100 eura i koji pomažu organizmu da sam ubija stanice raka. Ali moja kći je maloljetna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu poduzeti ništa. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu", rekla je u jesen 2018. za Jutarnji list Prpić, ne prihvaćajući opasku da je ipak teško povjerovati da je liječenje karcinoma tako jednostavno te da bi, u tom slučaju, svi mnogo radije pili magične vitamine umjesto teških i mučnih kemoterapija.

Uporno je tvrdila tom prilikom i kako se sve vrti oko novca i kako ne žele reći da niz sličnih, alternativnih metoda djeluje.

Najteži joj je zadatak u toj situaciji bio, kako je još kazala, kako objasniti desetogodišnjakinji što je rak, što je sve čeka i s čime će se morati boriti. Kćerkicu je odlučila liječiti u inozemstvu, a zagrebačku bolnicu je optužila da joj nisu htjeli dati kompletnu dokumentaciju o bolesti u svrhu traženja drugog mišljenja, međutim, bolnica je te tvrdnje odbacila.

18. travanj 2024 14:47