StoryEditorOCM
Crna kronika‘More‘ kvadrata

Škugorima blokirano čak sedam nekretnina: evo što su sve imali u Šibeniku, Zagrebu, Primoštenu...

Piše Željko Petrušić/JL
29. kolovoza 2022. - 19:56

Nakon što je Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija u subotu donio privremenu mjeru blokade imovine osumnjičenih u aferi plinske hobotnice, USKOK je pokrenuo proceduru ishođenja sudske blokade njihove imovine u vrijednosti većoj od 800 milijuna kuna. Prvenstveno se radi o stotinama milijuna kuna "zatečenima" na njihovim bankovnim računima te na računu tvrtke OMS-Upravljanje. No, na prijedlog USKOK-a Županijski sud u Zagrebu blokirao je i nekretnine osumnjičenika.

Samo Ininu direktoru Damiru Škugoru i članovima njegove obitelji blokirano je sedam nekretnina. Među tim nekretninama je njegova kuća u Petrovoj ulici u kojoj je Škugor uhićen u subotu ujutro. Radi se o modernoj kući na više etaža ukupne površine 525 metara kvadratnih.

Blokirana mu je još jedna vila u Petrovoj, koja je kulturno dobro. Prema zemljišnim knjigama kuća je veća od 600 kvadrata, a pripada joj i garaža te susjedno zemljište od 500-tinjak kvadrata.

Treća nekretnina u Zagrebu je također moderna luksuzna vila u Babonićevoj ulici. Riječ je o kući od oko 200 kvadrata s dvorištem od oko 500 metara četvornih i podzemnom garažom.

Bračni par Škugor ima i lijepu vikendicu u Primoštenu, koja je također blokirana kao i tri nekretnine roditelja Damira Škugora u Šibeniku. Njima su istražitelji "sjeli" na kuću od 181 metar kvadratni, te na susjednu nekretninu površine 300-tinjak kvadrata s manjim objektom. Blokirana im je i kuća u samom centru Šibenika u Ulici fra Jerolima Milete od 332 metra kvadratna. Na barem jednoj od te dvije lokacije u Šibeniku, Škugori su navodno planirali izgraditi manji hotel.

Otac Damira Škugora, sada suokrivljeni Dane Škugor prije mjesec dana u tu je svrhu osnovao i tvrtku Sea Garden Vacation d. o. o. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i registrirana je za turizam i usluge i niz drugih djelatnosti. Tvrtka je u sudski registar upisana 2. kolovoza ove godine, a s tom tvrtkom povezana je još jedna članica obitelji Škugor - Ana Škugor, supruga Damira Škugora, koja je ovlaštena za zastupanje. Pretežita djelatnost tvrtke, kako je navedeno u osnivačkom aktu, su hoteli i sličan smještaj. A istražitelji su usto tijekom tajnog nadzora Damira Škugora prikupili podatke da planiraju graditi hotel.

Sud je blokirao i vrijedne nekretnine, ukupno njih sedam, i Goranu Husiću, osnivaču OMS-Ulaganja, koje je dijelom kupovao i ove godine. Uz vilu u Kišpatićevoj ulici kod KBC Rebra, koju su istražitelji u subotu pretresli, blokirana mu je i kuća u Bukovačkoj ulici smještena na 450 metara kvadratnih te dvije susjedne nekretnine u zagrebačkoj Dubravi uz samu Aveniju Dubrava. Riječ je o stambeno poslovnom objektu od 230 kvadrata na parceli od 422 kvadrata, a taj je objekt, raniji hostel, Husić nedavno srušio te je pritom oštetio susjedu pečenjaru. Blokirana mu je i susjedna parcela površine od preko tisuću četvornih hvati sa zgradom, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, tlocrtne površine 635 metara kvadratnih.

Osim toga sudske zabilježbe idu i na tri nekretnine koje je kupio u Biogradu na moru. Husić je tamo kupio dvije susjedne kuće, svaka površine od nepunih 180 metara kvadratnih na zemljištima od 550 i 650 metara kvadratnih. Treća nekretnina vodi se kao maslinik od 500-tinjak kvadrata s malom gospodarskom zgradom.

Ove sudske mjere blokade imovine mogu trajati do okončanja kaznenog postupka.

18. travanj 2024 07:37