StoryEditorOCM
Crna kronikazločinačko udruženje

Uskok proširio istragu protiv 20 osoba osumnjičenih za preprodaju raznih droga; dilalo se i u našoj županiji

Piše šibenski.hr
2. rujna 2023. - 14:57

Na temelju dokaza prikupljenih tijekom istrage otvorene 21. 3. 2022., te na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a i rezultata imovinskih izvida Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv 20 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene prodaje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 1. lipnja 2019. do sredine ožujka 2021., na području Zagreba i drugih mjesta u Hrvatskoj, u cilju ostvarenja značajne nepripadne materijalne dobiti kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina droge, povezali u zajedničko djelovanje III. do V. okr., VII. do IX. okr. i druge zasad nepoznate osobe radi nabavke, prijevoza, prijenosa i preprodaje marihuane, kokaina, amfetamina i MDMA.

Od zasad neutvrđenih osoba koje ilegalno proizvode i krijumčare drogu, I. i II. okr. su kupovali veće količine marihuane, kokaina, amfetamina i MDMA radi daljnje preprodaje. Potom su pronalazili osobe zainteresirane za kupnju, s kojima su dogovarali vrstu, količinu i cijenu pojedine droge. Prema uputama I. okr., jednako je postupao i III. okr., a IV. okr. po uputama II. okr., pri čemu su III. i IV. okr. nakon dogovora kupcima isporučivali drogu.

Radi prijevoza i isporuke droge kupcima, I. i II. okr. su angažirali i V., VII. i VIII. okr. te druge zasad neutvrđene osobe koje su po njihovim nalozima i uputama u više navrata preuzimale drogu i isporučivali je kupcima. Dio tako nabavljene drogu su isporučivali i IX. okr. koji ju je, sukladno uputama i nalozima I. i II. okr., pohranjivao i čuvao na adresi u Zagrebu, gdje ju je prepakirao i pripremao radi isporuke dogovorenim kupcima. Po nalozima istih okrivljenika jednako je postupao i VII. okr. koji je drogu spremao u garažu na Ravnicama. Među kupcima droge bili su i V. i VI. te IX. do XIX. okr., dok je XX. okr. u jednom navratu sudjelovao u radnjama prilikom nabave droge.

Na opisani način okrivljenici su na ilegalnom narkotržištu nabavili najmanje 761,5 kilograma marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina i 3000 tableta droge MDMA, od čega su prodali najmanje 554 kilograma marihuane, osam kilograma kokaina, osam kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA. Tako su pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 592.994,65 eura, koju su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju.

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika. Četvorica okrivljenika od ranije se nalaze u istražnom zatvoru, jedan se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, dok za preostale okrivljenike nije predloženo određivanje istražnog zatvora jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga.   

28. travanj 2024 19:36