StoryEditorOCM
Crna kronikaeksplozija na rivi

Šibenska policija riješila stravičan slučaj star 14 godina: uhićen muškarac zbog podmetanja eksploziva pod automobil

Piše Marin Dešković/JL
11. travnja 2023. - 16:06

Skoro 14 godina nakon što je na šibenskoj Rivi bomba podmetnuta pod automobilom zaštitara ranila troje slučajnih prolaznika, šibenska policija je zbog podmetanja te bombe uhitila 73-godišnjaka. Riječ je o događaju koji je tada šokirao Šibenčane, ranivši nevine prolaznike koji su se na rivi zatekli oko 7,45 sati ujutro, a tijekom godina o motivima ovoga napada kružile su razne priče - od onih da je napad bio politički motiviran do ljubomore.

Naime, kako je utvrđeno očevidom nepoznati počinitelj je zaglavio ručnu bombu s izvađenih osiguračem u podvozje automobila zaštitara Đanija Ercega, tako da bi naprava uslijed trešnje od vožnje ispala pod vozilo te se aktivirala.

Tako se i dogodilo međutim, umjesto zaštitara kojemu je bila namijenjena bomba se otkotrljala po rivi te su njezini geleri pogodili dvoje austrijskih nautičara koji su se u jutarnjim satima nalazili na palubi svoje jahte - 48-godišnjaka i njegovu 19-godišnju kći.

Osim toga teško je stradao i djelatnik javne čistoće koji se slučajno zatekao pored otpale bombe kada je eksplodirala.

Sada, 14 godina poslije toga policija je zbog podmetanja bombe uhitila 73-godišnjaka te ga prijavila zbog tzv. dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom. Policija u priopćenju nije navela motiv napada.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni u noći 20./21. srpnja 2009. godine u Šibeniku, s namjerom ubojstva tada 34-godišnjaka, na podvozje osobnog automobila oštećenog postavio eksplozivnu napravu tako da se aktivira uslijed trešnje prilikom vožnje i tako usmrti oštećenog.

Prilikom eksplozije koja se dogodila 21. srpnja u jutarnjim satima u Šibeniku, usred vožnje na šibenskoj rivi, došlo je do oštećenja automobila na podvozju koje je amortiziralo udarni val i spasilo život oštećenom, ali su od dijelova eksplozivne naprave ozlijeđene tri osobe (jedna je zadobila teške tjelesne ozljede, a dvoje austrijskih državljana lakše tjelesne ozljede) te su oštećeni jedan osobni automobil i dva motocikla, kao i fasada i stakla na okolnim objektima.

Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu Županijskom državom odvjetništvu u Šibeniku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske", izvijestili su iz PU šibensko-kninske.

28. travanj 2024 06:04