StoryEditorOCM
Crna kronikaratni zločin

Šibenska policija podigla kaznenu prijavu: 77-godišnjeg zapovjednika ‘Vojske Srpske Krajine‘ sumnjiči se za smrt 55 civila i silovanje žena u drniškom zaleđu

Piše Šibenski.hr
1. travnja 2021. - 15:37

Šibenska policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom iz Splita, dovršila kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjim državljaninom Republike Srbije osumnjičenog da je kao zapovjednik 7. korpusa 'Vojske Republike Srpske Krajine' počinio više kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičenik nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Kaznena djela počinjena su u razdoblju od 4. prosinca 1992. do 24. prosinca 1993. godine, izvijestila je šibenska policija koja bivšeg zapovjednika korpusa Vojske RSK tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na štetu hrvatskog civilnog stanovništva na prostoru gradova Šibenika i Skradina te sela Umljanovići, Pakovo Selo, Sedramić, Raslina i Čavoglave - na način da je svojim podčinjenim zapovjednicima brigada izdao zapovijed da nasumce granatiraju svim artiljerijskim oružjem (topništvo, višecijevni bacač raketa i dr.) civilne objekte i naselja koja nisu bila okupirana pri čemu je smrtno stradalo 20 civila.

Nadalje, tereti ga se da je na prostoru okupiranih naselja skradinskog i drniškog zaleđa te naselja općine Promina, Ružić i Kijevo, kao zapovjednik 7. korpusa tzv. „Vojske Republike Srpske Krajine“ tijekom oružanog napada na navedeno područje, bio upoznat da njemu podređene postrojbe ubijaju, zlostavljaju, protupravno lišavaju slobode i potom premlaćuju i ponižavaju civilno stanovništvo te im pljačkaju i uništavaju imovinu.

Osumnjičeni tada nije poduzeo mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, iako je za to imao moć i ovlasti, čime je pristao da njemu podređene postrojbe tj. njihovi pripadnici nastave s takvim postupanjima, ohrabrio ih i pristao na posljedice takvog protupravnog postupanja pri čemu je smrtno stradalo 35 civila.

Na prostoru okupiranih naselja općine Promina (Suknovci i Ljubotić), kao i drniškog zaleđa (Siverić) –je, također kao zapovjednik 7. korpusa tzv. „Vojske Republike Srpske Krajine“, tijekom oružanog napada na navedeno područje bio upoznat da su pripadnici njemu podređenih postrojbi, pored tjelesnog i psihičkog zlostavljanja, nečovječnog postupanja i ubijanja pučanstva, u više navrata silovali žensko pučanstvo hrvatske nacionalnosti.

Do sada su utvrđena dva silovanja i tri pokušaja silovanja nad pet žena, dok su pojedine žrtve silovane više puta. Iako je raspolagao s navedenim saznanjima, nije poduzeo nikakve mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, iako je za to imao moć i ovlasti. Time je pristao da njemu podređene postrojbe tj. njihovi pripadnici nastave s takvim postupanjima, ohrabrio ih i pristao na posljedice takvog protupravnog postupanja.

Kaznenim prijavama iz 2011., 2012. te 2015. godine policijski službenici su, za navedene ratne zločine na šibensko-kninskom području, prijavili neposredno i zapovjedno (garantno) odgovorne osobe na zapovjednoj razini zapovjednika brigade i sekretara SUP-a Knin koji su bili u sastavu 7. korpusa tzv. „Vojske Republike Srpske Krajine“, odnosno zapovjedno podređeni osumnjičenom zapovjedniku tog korpusa.

02. listopad 2023 13:42