StoryEditorOCM
Crna kronikaprljava rabota

Šibenska policija kazneno prijavila vlasnika lokala, sumnjiči ga da je ‘zamračio‘ 130 tisuća eura

Piše K. G.
4. srpnja 2024. - 11:19

Šibenska policija kazneno je prijavila 31-godišnjeg vlasnika lokala u Vodicama. Policija ga sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, povreda obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i utaju poreza i carine. Tim nedjelima 31- godišnjak je oštetio svoje trgovačko društvo te državni proračun za oko 130 tisuća eura:

- Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni u razdoblju od 01.siječnja 2021.godine do 31. prosinca 2022.godine u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe u trgovačkom društvu sa sjedištem u Vodicama, počinio kaznena djela na način da u navedenom vremenskom razdoblju  utržak  od djelatnosti pripreme i usluživanja pića u prostoru pod koji je poslovao u sklopu trgovačkog društva, nije u cijelosti uplaćivao na žiro-račun trgovačkog društva već je dio utrženog novčanog iznosa zadržavao za sebe, s tim da je i dio od uplaćenog utrška na žiro-račun također trošio za sebe putem poslovne kartice, čime je oštetio trgovačko društvo u iznosu od najmanje utvrđenih 103.830,06 eura.

Također je utvrđeno da je osumnjičeni tijekom 2022. godine onemogućio preglednost poslovanja trgovačkog društva, na način da nije vodio trgovačke ili poslovne knjige koje je po zakonu bio obvezan voditi, čime je otežao preglednost poslovanja i imovinskog stanja trgovačkog društva.

Daljnjim istraživanje je utvrđeno da je s ciljem potpunog izbjegavanja plaćanja poreza za 2022. godinu, poreznoj upravi nije dostavljao prijave poreza na dodanu vrijednost, niti je obračunavao  i uplaćivao obvezu poreza na potrošnju, a što je bio dužan, na koji način je utajio iznos dužnih poreznih davanja u državni proračun RH, u visini od najmanje utvrđenih 25.528,70 eura.

Protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Šibeniku- obrazložila je Sanja Baljkas, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

04. srpanj 2024 11:20