StoryEditorOCM
Crna kronikakrvava 1991. godina

Šibenik napali tenkovskim, oklopnim i topničkim jedinicama: Vrhovni sud potvrdio presude dvojici oficira JNA za ratni zločin nad civilima

Piše Hina
10. prosinca 2020. - 17:59

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu za ratni zločin na šibenskom području koju je donio splitski Županijski sud, čime je ta presuda postala pravomoćna.

U presudi, koju je u prvom stupnju donijela splitska sutkinja Višnja Strinić, su za topnički napad na Šibenik osuđeni admiral i zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora bivše JNA Slobodan Rajčević i kapetan bojnog broda koji je zapovijedao patrolnim čamcem Čedomir Borojević.

Proglašeni su krivima jer su od 16. do 23. rujna 1991. tijekom oružanog sukoba Šibenik napali tenkovskim, oklopnim i topničkim jedinicama čime su počinili kazneno djelo protiv civilnog stanovništva.

S patrolnih je čamaca po zapovijedi Rajčevića Borojević otvorio vatru po Šibeniku kako bi zastrašili civilno stanovništvo, uništili njihovu imovinu i zauzeli grad. Tom prilikom je napravljena velika materijalna šteta na stambenim, gospodarskim i kulturnim objektima, kao i na spomenicima kulture, katedrali sv. Jakova i samostanu sv. Frane. Rajčeviću se sudilo u odsutnosti, a osuđen je na zatvorsku kaznu od osam godina, dok je Borojević, koji je na sudu rekao da se osjeća krivim za ono za što ga se tereti, dobio četiri godine zatvora.

19. travanj 2024 06:11