StoryEditorOCM
Crna kronikaIsti recept

Šefa zločinačke iz Splita prebacili u šibenski zatvor zbog - pizze. Điđi ima jak utjecaj na ostale zatvorenike. Problemi nisu od jučer...

Piše Katarina Marić Banje/SD
25. listopada 2021. - 23:13

U Šibenik je iz Zatvora u Splitu premješten Dean Majstorović (35) zvani Điđi, optužen kao šef jedne od zločinačkih udruga iz Splita. Uprava splitskog zatvora pobojala se da bi Majstorović mogao pokrenuti pobunu i štrajk glađu jer su odbijeni zahtjevi istražnih zatvorenika za dostavom pizze u ćelije.

To je formalan razlog naveden u zahtjevu za premještajem koji je dostavljen Županijskom sudu u Splitu. Osim smirivanja sigurnosne situacije, saznajemo da je u ćeliji u kojoj je boravio Majstorović prilikom racije nađen i mobitel, što je dodatni razlog discipliniranja tog istražnog zatvorenika.

Od Dinka Mešina, suca Županijskog suda u Splitu, zaduženog za predmet protiv Majstorovića i ostalih, saznajemo kako je on odobrio premještaj.

- Od mene je zatražena suglasnost za premještaj te sam je ja dao i sukladno tome je privremeno premješten u zatvor u Šibeniku - kazao nam je.

image
Uhićenje 'zločinačke' Dean Majstorovića 
MUP

Kao razlog premještaja je navedena procjena da je Dean Majstorović jedan od organizatora peticije i štrajka glađu kojim se trebao izvršiti pritisak na zatvorsku upravu, pogotovo upraviteljicu Anu Svalinu oko poboljšanja uvjeta u istražnom zatvoru. Među zahtjevima se pogotovo ističe traženje da im se omogući dostava pizze u ćeliju.

Kako je procijenjeno da Majstorović ima jak utjecaj na ostale zatvorenike, uprava zatvora smatra kako bi njegov premještaj van Bilica doveo do smirenja sigurnosnog stanja. Prigovori na dostavljenu hranu nisu od jučer, iako zatvorenici u Splitu imaju pravo naručiti obroke izvana.

U drugim zatvorima i kaznionicama jela po narudžbi naručuju se iz zatvorske kuhinje te to pravo koriste istražni zatvorenici koji imaju dovoljno novca na zatvorskom računu. Istražni zatvorenici iz Splita, imaju mogućnost dostave, ali nemaju mogućnost izbora ugostiteljskog objekta, već  vanjske obroke dobivaju isključivo iz jednog solinskog restorana.

Već otprije je bilo prigovora na kvalitetu i  neraznolikost obroka, a s pizzom je očito kulminiralo. Na Bilicama ne žele nove probleme jer su u ožujku prošle godine imali štrajk glađu koji su uspješno ugušili raseljavanjem kolovođa od kojih su tada neki smješteni u Gospiću, a neki u Remetincu.

I sada su primijenili isti recept bez puno razmišljanja jer im je Majstorović posebno rizičan pošto je već prije bio organizator pobune i sudionik sukoba unutar zatvore. U vrijeme kada se Dean Majstorović zvao Dejan Martedić  osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog dilanja speeda i heroina.

Dok je čekao suđenje s nekoliko pritvorenika je u veljači 2006. godine  blokirao vrata ćelije metalnim ormarima pa pravosudni policajci par sati nisu mogli ući.  Ponovno je uhićen krajem 2008. godine kao član skupine na čijem čelu je bio Šćepo Bošković iz BiH, a prodavali su marihuanu po Splitu.

image
Dean Majstorović u mladim danima na jednom od suđenja
Paun Paunović/Cropix

Prilikom uhićenja Majstorović je imao pištolj tetejac s metkom u cijevi. U siječnju 2009. godine je tijekom šetnje pritvorskim krugom potukao se sa 17-godišnjim pritvorenikom optuženim za ubojstvo. Maloljetnik je zadobio teške ozljede glave i pukao mu je bubnjić, a Majstoroviću je određena stegovna mjera. Iste godine mu je u donjem rublju nađen mobitel.

Trenutno je u istražnom zatvoru od uhićenja polovicom prošle godine, a u međuvremenu je i optužen s Lukom Buzdovačićem (36) zvanim Sken, Jerkom Malvasijom (35) zvanim Jere, Ivanom Šunjićem (31), Dinom Stojanovićem (39), Bosiljkom Šakićem (39) zvanim Bosi i Hrvojem Miljkom Castro (33).

USKOK ih tereti da su se udružili od polovice 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine radi planiranja ubojstva T.M. (34) zbog duga od 270.000 eura. Osim toga su optuženi da su, kako bi zastrašili više osoba i znatno oštetili njihovu imovinu, u staklene pivske boce stavljali šećer i benzin, trake od tkanine i radili molotovljeve koktele te ih bacali u poslovne prostore članova njihove obitelji.

Majstorović je također članovima zločinačke organizacije dao zadatak da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroin i marihuanu pa su drogu trebali na našem području dalje preprodavati, stoji u optužnici.

18. travanj 2024 03:33