StoryEditorOCM
Crna kronikastrava u ražnju

Rotvajler izgrizao trogodišnjaka, otac ga spasio u posljednji trenutak: Sreća je što mu nisu probijena pluća, zaštitila ga je debela zimska odjeća! Dan nakon napada ti isti psi šetaju bez povodca i brnjice...

Piše Katarina Marić Banje, Matko Rak
28. prosinca 2018. - 17:42

S ranom od ugriza rotvajlera ispod desne lopatice, u šibenskoj bolnici, na dječjem odjelu, leži trogodišnjak koji je preživio napad psa na božićno poslijepodne, kada je s majkom i ocem izlazio iz kafića u središtu Ražnja.

Dječakov otac Marin L. zgrožen je činjenicom da se i nakon događaja isti psi mjestom šetaju bez povodca i brnjice, unatoč prijavi policiji.

– Evo, upravo smo supruga i ja u bolnici kod sina. Nadamo se kako će ga danas otpustiti kući jer je gotova terapija antibiotikom. Velika sreća je što mi sinu nisu probijena pluća jer ga je donekle zaštitila debela zimska odjeća – kazao nam je Marin u četvrtak popodne.

Nemili događaj dogodio se oko 17.30 na sam Božić, doslovno na ulazu u kafić, gdje je bračni par sa sinom i prijateljima te svojim malim psom došao popiti kavu.

– Kad smo izlazili iz kafića, vidjeli smo ispred dva rotvajlera kako šetaju bez brnjice i povodca. Oni su se, čim su nas ugledali, zaletjeli prema nama te smo krenuli natrag u unutrašnjost kafića da se zaštitimo. Međutim, supruga mi, ulazeći, nije stigla zatvoriti vrata te se jedan rotvajler bacio na našeg sina starog tri godine i četiri mjeseca, a drugi na našeg psića. Sina mi je pas bacio na pod na prsa i počeo ga trgati. Ja sam se bacio na psa i povlačio ga sa sina. Priskočio je tada i vlasnik kafića i pomogao mi te smo uspjeli otrgnuti psa s djeteta. Odmah smo išli na Hitnu u Šibenik – prepričao nam je dječakov otac košmarno poslijepodne.

Na Hitnoj pomoći dječaku je napravljen RTG srca i pluća te UZV trbušne šupljine. U nalazu je navedeno kako pod desnom lopaticom ima veću otvorenu ranu kože, potkožja i mišića te manju ranu bočno na prsnom košu.

Vlasnik rotvajlera Branko M. kaže nam kako se nije radilo o napadu dva psa, već da je za ugriz odgovorna samo njegova kuja rotvajlerica.

– Shrvalo je to i nas, cijelu mi obitelj. Imam petero djece i pet pasa, svako dijete ima svoga psa. Moj sin od 12 godina i kći od 13 bili su u objektu preko puta toga kafića kada su oni izišli sa svojim psom. Moja kuja rotvajlerica krenula je na njihova psa, ne na dječaka, otrgla se mom sinu koji ju je vodio na povodcu. Mislim da se ozlijeđeni dječak našao između nje i njihova psa, na kojeg je krenula. Kažem vam stvarno kako je samo ona krenula prema njima, ni jedan moj drugi pas. Inače imam dva rotvajlera, jednu čivavu, jednog jorkširca i jednog mješanca. Bila mi je veterinarska služba i utvrdili su kako su moji psi redovito cijepljeni. Stalno su u kontaktu s ljudima i nisu agresivni. Došla mi je policija i kazali su mi da ide prekršajna prijava jer su ozljede okarakterizirane kao lakše. Odmah sam išao na Hitnu te večeri, ali mi je kazano da odem jer samo izazivam dodatne negativne emocije. Ponavljam kako mi je iskreno žao, to je pogodilo i našu obitelj – rekao nam je vlasnik psa.

Unatoč tvrdnjama vlasnika rotvajlera kako je na dan napada kuja bila na povodcu, ali se otrgnula, dječakov otac nam kaže kako se u srijedu navečer, dan nakon napada, zajedno s drugim rotvajlerom šetala mjestom bez brnjice i bez povodca, što je – navodno – uobičajeno.

Samo prekršajna prijava!

Zbog napada na dijete i psa, vlasnik dvaju rotvajlera koji su na Božić ostavljeni bez nadzora u Ražnju kod Rogoznice prekršajno će odgovarati, doznajemo iz Policijske uprave šibensko-kninske. Prema riječima Sanje Baljkas, ovlaštene policijske službenice za odnose s javnošću, policija je protiv vlasnika izdala obvezni prekršajni nalog, nakon što je iz službe Hitne pomoći dojavljeno kako je jedan rotvajler ugrizao dijete.

– Utvrđeno je kako su majka i dijete zajedno sa psom bili u jednom kafiću u Ražnju. Prilikom izlaska, primijetila su ih dva rotvajlera koje je vlasnik ostavio bez nadzora na javnoj površini. Jedan od rotvajlera napao je psa, a drugi dijete kojemu su u službi Hitne pomoći konstatirane lakše ozljede. Bit će obaviještena i i veterinarska inspekcija – najavila je Baljkas. 

M. Jurković

28. ožujak 2023 01:30