StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje za ubojstvo

Ringwald pitanjima ‘rešetao‘ policajca, obrana pokušava dokazati da je krv ubijenog Fistanića podmetnuta kao dokaz

Piše Vladimir Urukalo/SD
7. srpnja 2021. - 18:33

Višesatnim ispitivanjem dvojice policajaca koji su obavljali očevid na pronađenom skuteru marke Yamaha T-Max crne boje, a na kojem su pronađeni tragovi krvi žrtve nastavljeno je jučer na splitskom Županijskom sudu suđenje Stjepanu Ringwaldu, Jerku Piriću i Vladi Zoloti za dogovaranje, organiziranje i ekgzekuciju Karmelina Fistanića u studenom 2019. godine u Omišu.

Glavni problem na koji je "upirala" obrana okrivljenih bilo je razjašnjavanje termina, odnosno dana kada je obavljen očevid na motociklu koji je pronađen 16. studnog 2019. godine u Pazdigradskoj ulici i kojeg je policija prvo povezivala s kaznenim djelom razbojstva počinjenim večer prije na benzinskoj crpki u Dugopolju.

Tek kad je počeo očevid povodom sumnje u to kazneno djelo, policajci su na motoru pronašli tragove krvi za koje je kasnije vještačenjem u MUP-ovom Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ utvrđeno da pripadaju pokojnom Fistaniću. Obrana pokušava dokazati da je Fistanićeva krv podmetnuta kao dokaz.

Jedan od policijskih krim tehničara kazao je u svom iskazu da su bili pozvani u Pazdigradsku ulicu i da su, do njihovog dolaska, kolege već najlonskim vrećama zaštitili motor od kiše koja je padala tih dana te da je motor prebačen u policijsku garažu da se osuši da bi dva dana poslije, u ponedjeljak, započeo očevid. No, u zapisniku o očevidu stoji da je isti počeo već te subote i da je samo nastavljen u ponedjeljak. Također je rekao, na pitanje Ringwaldovog odvjetnika Borisa Majića da motor nije bio potpuno zaštićen najlonom baš na toj desnoj strani na kojoj su nađeni tragovi krvi.

- Da li tragovi krvi ostaju na mokroj površini jednako kao na suhoj? Ako je motor mokar, može li na njemu uopće ostati krv? - pitao je Ringwald.

- Ovisno o podlozi na noj mogu ostati tragovi krvi čak i kad je mokra - odgovorio je policajac.

- Znate li koliko je litara kiše, po meteorološkim izvješćima, palo u tih sedam dana od 9. do 16. studenog? Koliko k iše treba da ispere krv? Tko je dojavio da je motor pronađen?- nastavio je Ringwald.

- Ne znam - rekao je policajac.

- Da je netko želio podmetnuti krv tamo gdje ste je vi našli očevidom, koliko bi mu vremena trebalo za to? Znate li tko je podmetnuo krv? - uporan je bio Ringwald.

- Nemam saznanja o tome - mirno je odgovarao policajac.

- Rekli ste da su nađene GSR čestice nastale prilikom pucanja iz vatrenog oružja? Kako znate da nisu nastale od kresiva upaljača, vatrometa... Koja je razlika? - rešetao je dalje Ringwald.

- To je pitanje za vještaka - kazao je svjedok.

Pokušao je Ringwald još uvjeriti sutkinju Ivonu Rupić da mu dozvoli da svjedoku pokaže desetak fotografije crnih motocikala izrezanih iz novina kako bi ovaj rekao koji od njih nije na fotografiji snimke video nadzora koja mu je pokazana obzirom da je rekao da bi to mogao biti motocikl koji je pronađen na Pazdigradu. No, sutkinja mu to nije dala.

Suđenje se nastavlja.

25. travanj 2024 01:50