StoryEditorOCM
Crna kronikaPočelo tegljenje "Aurelie"

Remorker se probio do plutajućeg trajekta: Jako teško manevrira, procjenjuje se da će mu do luke spasa trebati najmanje 12 sati

Piše G.Radanović, A.Talijaš, G. Zubčić
9. svibnja 2019. - 20:35

NOVO

Remorker je oko 16 sati počeo tegliti "Aureliju" prema splitskoj luci. Prema prvim procjenama trebat će im 12 sati da se dokopaju kopna.

Dodajmo i da je teretni brod "Maira", koji je satima plovio uz "Aureliju" pružajući joj zaštitu od valova, nastavio plovidbu prema odredištu u grčkoj luci Pirej.

U prilog spašavateljima ide i smirivanje juga na otovorenome moru, a o snazi vjetra dovoljno govori činjenica da je "Aurelia" u trenutku havarije bila na poziciji oko 20 nautičkih milja zapadno od Primoštena, a remorker ju je "uhvatio" gotovo "ispod" Dugog otoka.

- Jako teško manevrira. Ispred nas je. Još uvijek puno valja, Ne mogu vjerovati da će ovu grdosiju otegliti tako mali brodić - kazala nam je jedna od putnica.

Premda se tijekom dana špekuliralo o tome u koju će se luku havarirani trajekt otegliti, pa se govorilo o Zadru i Šibeniku,  napokon je odlučeno da će to ipak biti Split u koji je trajekt trebao uploviti jutros oko sedam sati da nije došlo do kvara na glavnom pogonskom motoru. Potvrdio nam je to nešto prije 15 sati Igor Kapetanović, iz splitskog predstavništva talijanske brodarske kompanije SNAV.

- Odluku da se trajekt tegli u Split donio je vlasnik, odnosno Uprava SNAV-a. Procijenjeno je da je to najbolje rješenje zbog iskrcaja putnika i automobila. Inače, na trajektu nema problema, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen, a ništa im ne nedostaje – rekao je Kapetanović.

Procjene su da bi tegljenje od Kornata do Splita moglo trajati i više od deset sati, pa se, ako sve prođe bez problema, Aurelia može očekivati u splitskoj luci sutra u ranim jutarnjim satima.

Podsjetimo, trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone nešto prije 2 sata u noći ostao je bez pogona.

Ranije

Tegljač Pollux približio se  na nekoliko stotina metara od trajekta Aurelia u blizini središnjeg dijela Kornatskog otočja doznajemo iz šibenske Lučke kapetanije i za oko pola sata trebao bi se krenuti sa tegaljem. Premda se špekuliralo tijekom dana o tome u koju će se luku havarirani trajekt otegliti, pa se govorilo o Zadru i Šibeniku,  napokon je odlučeno da će to ipak biti Split u koji je trajekt trebao uploviti jutros oko sedam sati da nije došlo do kvara na glavnom pogonskom motoru. Potvrdio nam je to nešto prije 15 sati Igor Kapetanović, iz splitskog predstavništva talijanske brodarske kompanije SVAN.

-Odluku da se trajekt tegli u Split donio je vlasnik, odnosno Uprava SVAN-a. Procjenjeno je da je to najbolje rješenje zbog iskrcaja putnika i automobila. Inače, na trajektu nema problema, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen, a ništa im ne nedostaje – rekao je Kapetanović.

Procjene su da bi tegljenje od Kornata do Splita moglo trajati i više od deset sati, pa se, ako sve prođe bez problema, Aurelia može očekivati u splitskoj luci sutra u ranim jutarnjim satima.

12:51- Oko havariranog trajekta Aurelia, na kojemu je 250 putnika i 92 člana posada situacija nije tragična. Najvažnije je da nema ozlijeđenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru – kazao nam je David Radas, voditelj Službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrstrukture.

On nam je potvrdio da je iz zadarske luke Gaženica prema Aureliji oko 11,30 sati isplovio tegljač Pollux riječke kompanije 'Jadranski pomorski servis', inače tegljač najjače moguće klase.

-Trenutačno na moru i dalje puše jako jugo i valovi su oko pet metara visine. Aurelia koristi alternativni pogonski motor i plovi znatno smanjenim intenzitetom uz stalnu korekciju plovnog puta. Trajekt i tegljač trebali bi se sresti negdje dvije do tri milje od Kornatsko otočje, odnosno paralelno s njime u akvatoriju na granici Šibenske i Zadarske županije. Ne mogu kazati kada će se to dogoditi, to ovisi opet o uvjetima na moru koji se stalno mijenjanju. Nakon što do toga dođe i započne tegalj, na licu mjesta će se odlučiti koja će se luka izabrati za vez trajekta Aurelije – rekao nam je David Radas.

12:06 - Ako ga i kada tegljač "Pollux", koji je oko 11.30 sati isplovio iz zadarske Gaženice, uspije "uhvatiti" u tegalj, feribot "Aurelia" trebao bi biti otegljen u Split.

- Zbog tehničkih poteškoća zapovjednik broda noćas je zatražio asistenciju tegljača, ali "Brodospasovi" remorkeri se nisu mogli probiti, pa je isplovio tegljač iz Gaženice. Prema procjeni zapovjednika, planirano je tegljenje prema Splitu, jer "Aurelia" nikada nije uplovila u zadarsku putničku luku i u Splitu će se obaviti uobičajeni iskrcaj putnika i vozila. Svi putnici su u redu, zbrinuti, a na brodu ima dovoljno hrane, vode i ostalih potrepština - kazao nam je Igor Kapetanović iz ureda "SNAV-a" u Splitu.

11,50- Kao što smo već izvijestili, feribot 'Aurelia' talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split jutros je doživio havariju kraj Žirja.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone, a nešto prije 2 sata u noći ostao je bez pogona. Brod i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata.

Stupili smo u kontakt s putnicom Jelenom Bura koja nam je kratko rekla: 

- Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ništa nije obavijestio, onda kad smo vidili da se ne miče brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti. Informacije cure jako rijetko, nikakve obavijesti nemamo, ne znamo šta se događa.

- Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas valja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko.

- Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobivamo pa kolaju razne neprovjerene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo riješiti - rekla nam je Jelena Bura.

U blizini "Aurelije" trenutno se nalazi veliki trgovački brod "Maira", tzv. kontejneraš, koji bi trebao raditi zavjetrinu u slučaju da bude problema s tegljenjem.

"Aurelia" je izgrađena 1980. godine, duga je gotovo 137 metara. Vlasnik je talijanska kompanija 'SNAV', a plovi pod ciparskom zastavom.

11:27 - Kako doznajemo u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru, sa sjedištem u Rijeci, prema havariranom trajektu trebala bi uskoro biti upućena dva tegljača iz zadarske luke Gaženica. Prema dostupnim informacijama, riječ je o remorkerima "Pollux" i "Venus" iz flote riječke kompanije "Jadranski pomorski servis".

10,53- Akcijom spašavanja trajekta 'Aurelia' preuzeo je Centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci. Prema posljednjim informacijama zbog loših vremenskih prilika, odnosno zbog jakog juga, dva 'Brodospasova' tegljača koja su jutros isplovila prema trajektu, morala su se vratiti u šibensku luku.

Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata. Situacija je vrlo neugodna, jer veliki valovi valjaju brod, a prema dostupnim informacijama na brodu za sada nema ozlijeđenih.

 

 

Prva vijest

Brod 'Aurelia' talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split jutros je doživio havariju kraj Žirja.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split, no nešto prije dva sata ostao je bez pogona.

Kako nam je potvrdio Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan, brod se trenutno nalazi u hrvatskom teritorijalnom moru, oko 10 nautičkih milja jugozapadno od kornatskog otočja.

Prema njegovim riječima, jedan "Aurelijin" stroj je u kvaru, ali drugim uspijevaju održavati pogon. Na feribotu je oko 250 putnika i 50 vozila, a u pomoć su im isplovila dva "Brodospasova" tegljača iz šibenske i splitske luke. 

Kontaktirali smo splitski ured tvrtke 'SNAV', agenta broda, ali zasad ne žele iznositi nikakve detalje u javnost.

25. travanj 2024 04:48