StoryEditorOCM
Crna kronikaNema ozlijeđenih

"Nasadio" se na rivu: Prilikom isplovljavanja za Kaprije, u uvali Muna na Žirju nasukao se katamaran Komiža u kojem su bila četiri putnika

Piše Ante Talijaš
6. veljače 2019. - 21:02

Katamaran Komiža koji sa Šibenikom povezuje otoke Kaprije i Žirje nasukao se rano jutros oko 6,10 sati u pristaništu Muna na otoku Žirju.

-Do nasukavanja je došlo prilikom isplovljenja katamarana iz Žirja prema Kaprijama. Nitko od članova posade, ni od četiri putnika koji su bili na brodu nije ozlijeđen. Katamaran je pretrpio oštećenja trupa i lijevog propelera, a nije primijećeno onečišćenje mora – kazao je šibenski lučki kapetan Robert Baljkas, dodajući kako je na mjesto događaja upućen katamaran Šibenik Lučke kapetanije radi pomoći u odsukavanju.

 

 

Prema informacijama iz PU šibensko-kninske katamaran Komiža 'nasadio' se na rivu uslijed jakog vjetra.

-Nema ozlijeđenih osoba. Nešto iza osam sati katamaran je odsukan i plovi vlastitim pogonom na popravak u NCP Remontno brodogradilište Šibenik – rekla je Marica Kosor, policijska glasnogovornica.

O nasukavanju katamarana 'Komiža' na Žirju, oglasilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Službenici Nacionalne središnjice za traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obavijest o pomorskoj nezgodi zaprimili su 6. veljače  u 06.12 od službenika LK Šibenik, koji su izvijestili o nezgodi brzog putničkog broda tipa dvotrupac (katamaran), imena 'Komiža', dužine 26,67 metara, a koji je prema informacijama LK Šibenik, pretrpio oštećenje jedne pogonske elise, uslijed nasukavanja na hridinastoj obali uvale Muna, na otoku Žirju – navode iz Ministarstva mora

 

 

Očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koju su službenici LK Šibenik započeli privremeno je bio prekinut, jer je postojala opasnost od daljnjih oštećenja nasukanog trupa broda pod utjecajem valova te se odmah poduzela aktivnost odsukavanja. Stoga je već u 08.15 sati spasilački brod iz sastava LK Šibenik uzeo brod 'Komižu' u tegalj jer su zapovjedniku broda 'Komiža' službenici Šibenske kapetanije izdali zabranu isplovljenja.

Brod Komiža iz žirjanske uvale Muna otegljen je u Remotno brodogradilište Šibeni, gdje će se na sigurnim vezu nastaviti i dovršiti očevid o uzrocima ove pomorske nezgode, koja je, srećom, prošla bez ozlijeđenih putnika i članova posade i bez prodora mora u trup broda, dok na poziciji pomorske nezgode nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša – priopćeno je iz Ministarstva mora.

 

19. travanj 2024 06:07