StoryEditorOCM
Crna kronikaPresuda u četvrtak

Puna dva sata iza zatvorenih vrata trajali su završni govori obrane i optužbe; Tinu Šunjergi prijeti 50 godina zatvora za ubojstvo roditelja

14. svibnja 2018. - 16:29

Puna dva sata trajali su u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zadru iza zatvorenih vrata završni govori obrane i optužbe u postupku protiv 20-godišnjeg Tina Šunjerge,a kakva će mu biti kazna za hladnokrvno ubojstvo roditelja znat će se u četvrtak, 17. svibnja, kada će mu se izreći prvostupanjska presuda.

Šibensko tužiteljstvo kojeg zastupa državni odvjetnik Branko Čvrljak, Šunjergu tereti za dva teška ubojstva iz bezobzirne osvete, na posebno okrutan način, za što je maksimalna kazna i do 50 godina zatvora. No, sve ovisi o tome kakvu će presudu donijeti Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Sandrom Radanović, kojoj je ovo prvi veći slučaj otkako je prošle godine s Općinskog suda prešla na Županijski sud u Zadru.

-Tek po objavi presude bit će poznato jeli sud okrivljenom donio presudu kao mlađem punoljetniku. Suđenje nije dugo trajalo jer nije bio obiman dokazni postupak, a presuda je zakazana za 17.svibnja - rekao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Šunjergin odvjetnik Karlo Surić nije htio komentirati kakve je zahtjeve iznijela obrana, no nakon ročišta se duže vrijeme zadržao kod Šunjerge u ćeliji zadarskog zatvora gdje je 19-godišnjak koji je zgrozio Hrvatsku hladnokrvnim ubojstvom prebačen u siječnju nakon što je suđenje sa kojeg je isključena javnost iz proceduralnih razloga prebačeno u Zadar. Dosad je u dva navrata bio hospitaliziran u Bolnici za osobe lišene slobode zbog zloporabe opijata i poremećaja prilagodbe, a zatvorski liječnici navode i da je sklon samoozljeđivanju jer je na licu gasio cigarete.

Iako je zločin kojeg je poočinio u ožujku prošle godine monstruozan, psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da je mladić iz Čiste velike u vrijeme njegova izvršenja bio ubrojiv što znači da mu se kao kazna moći biti određen boravak u psihijatrijskoj ustanovi.
Dijagnosticirana mu je zloporaba više psihoaktivnih tvari, te duboki i trajni poremećaj ličnosti disocijalnog tipa.

Takvu osobu karakterizira grubo zanemarivanje osjećaja drugih osoba, naglašen manjak odgovornosti i nepoštivanje socijalnih normi, pravila i obveza te vrlo niska tolerancija frustracije. Uz to ima nizak prag za očitovanje agresije, uključujući nasilje, nepostojanje osjećaja krivnje ili nemogućnost učenja na iskustvu. Usmjeren je na vlastite potrebe i interese uz ograničenu mogućnost odgađanja zadovoljenja vlastitih težnji.

Roditelje Marina (45) i Silvanu (46) hladnokrvno je ubio metkom iz pištolja pucajući im u zatiljak dok su bili okrenuti leđima, majka u automobilu, a otac u garaži. Sve je učinio pred očima 20-godišnjeg prijatelja koji se u ovom postupku tereti za prikrivanje kaznenog djela.

Ukoliko se prema njemu primijene maloljetničke sankcije može biti kažnjen maksimalnom kaznom maloljetničkog zatvora do 10 godina, u suprotnom mu prijeti maksimalna kazna od 50 godina zatvora.

18. travanj 2024 16:31