StoryEditorOCM
Crna kronikaNAPAD U DOMU ZDRAVLJA

Pritvoren mladi liječnik Ante Kedžo iz Knina, koji je u Zagrebu pretukao medicinsku sestru: Posrnuli doktor, za sada, neće ostati bez posla

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL; Branimir Periša
20. listopada 2022. - 16:15

Zbog neprimjerenog ispada praćenog agresijom i nasilništvom nad medicinskom sestrom Renatom Brkić koju je ozlijedio, 36-godišnji Ante Kedžo, specijalist radiologije iz OVB Hrvatski ponos iz Knina, kazneno će odgovarati za prijetnje smrću, ali i za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Zagrebački kriminalisti dovršili su istraživanje i Kedžu predali pritvorskom nadzorniku, a nakon što je ispitan u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu za njega je tužiteljstvo zatražilo da mu se odredi jednomjesečni istražni zatvor.

I dok Kedžo, kako neslužbeno doznajemo, negira odgovornost za prijetnje, kako mu kaznenom prijavom na osnovu prijave medicinske sestre koja je istupila u javnost, stavljaju na teret, svoje viđenje cjelokupne situacije nemilog događaja od 14. listopada predvečer u Domu zdravlja istok, morat će prepričati dvoje svjedoka koji su svemu, navodno, nazočili.

Iz PU zagrebačke kažu da su njihovi kolege postupali u “medicinskoj ustanovi u Aleji Lipa temeljem dojave kojom prilikom je utvrđeno da je nakon prvotnog verbalnog sukoba osumnjičeni 36-godišnjak tjelesno napao oštećenu 55-godišnjakinju.”

- Za vrijeme postupanja, temeljem tada prikupljenih obavijesti utvrđeno da je osumnjičeni počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega je priveden u službene prostorije, a potom prepraćen na nadležni sud. Nadalje, četiri dana kasnije, 18. listopada policijski su službenici kroz javno dostupne informacije došli do saznanja da je oštećena naknadno u Kliničkoj bolnici Dubrava zatražila medicinsku pomoć zbog zadobivenih ozljeda u predmetnom događaju – pojašnjavaju iz zagrebačke policije.

Također napominju da su bez odgode, odmah po samom saznanju, pozvali oštećenu u službene prostorije kako bi utvrdili nove okolnosti, gdje je ista dala nove obavijesti o samom događaju kroz što je potvrđeno da je osumnjičeni, uz ostalo, u zdravstvenoj ustanovi prijetio na život 55-godišnjakinje da bi ju potom i tjelesno napao u namjeri da ju teško ozlijedi.”

S obzirom na ta novoprikupljena saznanja, 36-godišnji specijalist radiologije je tijekom jučerašnjeg popodneva uhićen i odveden na ispitivanje.

image


Bolnica Hrvatski Ponos u Kninu

Nikša Stipaničev/Cropix

Zasad izgleda, nitko nema pravnog utemeljenja da posrnulom dr. Anti Kedži radiologu stalno zaposlenom u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" dade otkaz bez suvišnih pitanja, pa niti njegova matična zdravstvena ustanova.

Dr. Kedžo je kao specijalizant Kliničke radiologije, što je usavršavao u zagrebačkoj bolnici Sv. Duh u nekontroliranom nastupu bijesa nanio teške tjelesne ozljede medicinskoj sestri Renati Brkić razjaren "jer je predugo čekao na ispričnicu za dijete". Njegov je nečuveni postupak usred čekaonice u kojoj je bilo još roditelja s djecom konsternirao čak i policiju. Pokaže li se u daljnjem postupku istinitim da je jednom od policajaca izjavio "da bi sve ponovio", njegovom ljudskom i liječničkom sunovratu to dodaje na težini.

Jednako smatra i dr. Tatijana Šipalo Lilić, ravnateljica kninske bolnice u kraćoj izjavi za SD, međutim još ništa ne može poduzeti u smjeru poslovno-pravnog sankcioniranja dr. Kedže. Pa dok su poslovodstvu bolnice sv. Duh u tom smislu vezane ruke zato što nasilni liječnik nije njihov zaposlenik, Dr. Šipalo Lulić tvrdi da je prvi potez sada na Liječničkoj komori, pa tek potom na njoj kao ravnateljici kninske bolnice. Evo i zašto:

-Mi zasad još uvijek nemamo nikavu službenu informaciju o incidentu u Zagrebu, osim onoga što su objavili mediji. Kolega Kedžo jest naš djelatnik, no incident se dogodio izvan radnog vremena i ne u našem prostoru, što dakako, ne opravdava njegov čin, napominje dr. Šipalo Lulić. Da se to zbilo u kninskoj bolnici, ona bi odmah mogla reagirati s punim pravnim argumentima, no ovako, kaže da je kao predstavnica poslodavca prisiljena pričekati kako će se o incidentu dr. Kedže postaviti Etičko povjerenstvo Liječničke komore.

-S moralne strane, što reći, nego da je takav postupak nedopustiv za liječnika. Bez obzira na to što u struci znamo bolje od pacijenata za slabe točke zdravstvenog sustava, liječniku su apsolutno neprimjerne takve reakcije, ma koliko s pravom bio zbog nečega iznerviran, zaključila je dr. Tatijana Šipalo Lulić.

02. svibanj 2024 22:55