StoryEditorOCM
Crna kronikaratni zločinac

Pripadnik srpske paravojske optužen za brutalno ubojstvo civila kod Promine, za njim je raspisana međunarodna tjeralica

Piše Hina
25. veljače 2022. - 16:57

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 50-godišnjeg pripadnika srpske paravojne postrojbe tereteći ga da je 1993. u tada okupiranom Čitluku s više drugih nepoznatih suboraca nožem usmrtio petoricu hrvatskih civila.

Osumnjičeni je državljanin Hrvatske i Srbije i još je nedostupan hrvatskom pravosuđu iako su za njim raspisani tjeralica u Hrvatskoj, međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog pa je splitsko odvjetništvo zatražilo da mu se sudi u odsutnosti.

Terete ga da je kao pripadnik paravojne postrojbe 75. motorizirane brigade vojske tzv. RSK, zajedno s više drugih, zasada nepoznatih pripadnika iste paravojne postrojbe, ubodima nožem u vitalne dijelove tijela, usmrtio petero hrvatskih civila rođenih između 1911. i 1914. godine.

Prema sumnjama odvjetništva zločin je počinio neutvrđenog dana od kraja siječnja do početka veljače 1993. u privremeno okupiranom Čitluku, zaseoku Vucići u općini Promina.

Zločin je počinio tijekom agresije na Hrvatsku protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata  te Dopunskom Protokolu Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, ističu u tužiteljstvu.

18. travanj 2024 09:45