StoryEditorOCM
Crna kronikaPoznat identitet stradalih

Prilikom pada helikoptera smrtno je stradao bojnik Marin Klarin: Za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje se intenzivno traga; Iza obojice su ostale supruge i djeca

Piše šibenski.hr, PSD
27. siječnja 2020. - 19:21

U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće koja se dogodila u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin. 

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina, te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga. 

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje zbog ovog nesretnog događaja. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane  Damir Krstičević formirao je Povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

Obojica stradalih pilota, bojnik Klarin i poručnik Baturina bili su nastavnici letenja u eskadrili helikoptera u 93. Zrakoplovnoj bazi Zemunik, s tim da je Klarin imao preko 2500 sati naleta u karijeri, a Baturina oko tisuću.

Kao jedan od najboljih pilota Klarin je prošle godine na bivšem vojnom aerodromu u Valturi sudjelovao i na otvoranju vojarne Hrvatski branitelji Istre.

- Gotovo dvadeset godina sam pilot, a za mene taj posao predstavlja izuzetnu čast i ponos - rekao je tada.

Njegov otac poginuo je u Akciji Maslenica pod zapovjedništvom bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića koji je 2015., nakon odluke MORH-a, u SAD-u dogovorio nabavu helikoptera Kiowa Warrior.

Baturina je bio najbolji pilot 18. naraštaja 2014. godine kada je rekao kako je kod njega put do vojnog pilota bio neuobičajen, jer je najprije završio turistički menadžment u Šibeniku.

- S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je punuda za školovanjem za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju - rekao je tada novinarima, nakon što je završio školovanje za pilota, te kazao kako mu je želja ostati u Zemuniku, gdje bi nakon završetka Škole nastavnika letenja podučavao buduće pilote helikoptera.

Zahvaljujući iskustvu i velikom broju Navigacijskih sati naleta, provodio je i obuku za planinsko letenje s NVG opremom za noćno letenje.

Dok je Klarin, koji je inače porijeklom s otoka Ugljana za sobom ostavio suprugu i dvoje djece, Baturina, porijeklom iz okolice Sinja, ima suprugu i malodobno dijete.

19. travanj 2024 11:29