StoryEditorOCM
Crna kronikaNeobična priča

Grad bruji: maloljetnik iz obitelji poznatog šibenskog HDZ-ovca iz njegova sefa uzeo 650 tisuća kuna i podijelio ih prijateljima; policija još šuti

Piše Vladimir Urukalo, Branimir Periša
23. svibnja 2020. - 08:06

U Šibeniku su se posljednjih dana zbivale neuobičajeno mnogobrojne policijske aktivnosti, odnosno uhićenja navodno čak tridesetak osoba, i to zbog navodne iznude maloljetnika.

Portal Šibenik.in objavio je da se o tim uhićenjima već danima “šuška” po cijelom gradu, no šibenska policija nije medijima dala apsolutno nikakvu službenu informaciju o tome što se događa.

Kad se malo “zaviri” u pozadinu šibenskih uličnih priča, jasno je i zašto su u policiji tako šutljivi, možda i više nego inače.

Naime, prema pouzdanim informacijama, žrtva navodne iznude je maloljetni potomak jednog od najutjecajnijih šibenskih dužnosnika iz vladajuće HDZ-ove garniture.

Druga strana priče

Zašto kažemo navodne iznude? Zato jer priče govore da je dječak prije nekog vremena navodno došao do šifre roditeljskog sefa te ga je otvorio i u njemu našao popriličnu svotu novca. Govori se o svoti od oko 650 tisuća kuna. Došavši do tako pozamašne svote, dječak je, priča ulica, krenuo kupovati prijateljstvo drugih vršnjaka.

Je li uzrok tome očev politički “pedigre” i imidž bogatog momka kojeg ulica ne želi, a on baš hoće priznanje te iste ulice ili, pak, nastojanje da se svidi “lošim” momcima s kojima se želio družiti, što je pokazivao sitnim delinkventskim (o)ponašanjima, teško je reći, to će možda odgovoriti psiholozi ili socijalni radnici.

U svakom slučaju, mladić je navodno šakom i kapom dijelio desetke tisuća kuna svojim vršnjacima, a i onima malo starijima. Nije teško zamisliti ponašanje današnje “mularije” kad se dokopa takvih novaca koji im padnu s neba. Bilo je i nekih koji su ga odbijali, no očito dosta onih koji su prihvaćali te nenadane darove.

No, došlo je do neizbježnog. Dužnosnik je jednog dana otkrio da u sefu nedostaje novac. A momak je, priča se po Šibeniku, kad ga je ovaj pitao zna li gdje je novac, kazao da je žrtva iznude. Očito ne sumnjajući u njegove riječi, otac je, kako to i priliči čovjeku koji poštuje zakon, sumnje u ovo ozbiljno kazneno djelo prijavio policiji, koja je onda krenula u akciju i po gradskim ulicama pohvatala više desetaka momaka.

Šibenik.in objavio je riječi oca jednog od mladića, starog 20 godina, koji je uhićen i čiji je stan pretražen te mu je oduzet motocikl koji je nedavno kupio.

’Zašto policija šuti’?

– Tražili su nekakav novac, ali ništa nisu našli. Navodno je moj sin kupio motor od ukradenog novca. I to novca koji nije on ukrao, nego mu ga je dao jedan maloljetnik. Ako je kriv, u redu, neka odgovara za to što je učinio, ali isto tako želim da se onda kaže tko je glavni krivac. Zašto policija šuti o tome, koga se štiti? To traje već danima, a nitko ništa ne piše! Neka kažu tko je ukrao novac i kome i tko ga je dijelio po gradu – rekao je otac uhićenog mladića, kojem je sudac istrage šibenskog Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje u kazneno djelo iznude. Ova izjava ogorčenog oca poprilično podržava tezu o kojoj pričaju gradske ulice.

No, ako je sve ovo istina, a nema sumnje da će to utvrditi nadležni organi, pogotovo što se bliže izbori pa treba imati čistu situaciju, postavlja se logično pitanje odakle visoko pozicioniranom HDZ-ovcu tolika svota novca.

Kontaktirali smo navedenog dužnosnika koji nam je, preko poruka, kad smo mu napisali zbog čega želimo njegov komentar, odgovorio da je to pitanje za policiju, a ne za njega i da je mladić maloljetan.

– O svim dovršenim kriminalističkim istraživanjima redovito obavještavamo javnost u dnevnim izvješćima, a o aktivnostima koje su u tijeku izvijestit ćemo na vrijeme i ako se utvrde kaznena djela i njihovi počinitelji – kratko je odgovorila Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske, na naš upit.
Zanimalo nas je jesu li istinite kuloarske tvrdnje o široj policijskoj akciji u Šibeniku, pri čemu je obuhvaćeno 30 osoba. Povod za tako opsežnu akciju je uhićenje 20-godišnjaka koji je navodno kupio motocikl ukradenim novcem dobivenim od izvjesnog maloljetnika.

16. travanj 2024 18:07