StoryEditor
Crna kronikazavršava treće suđenje Tomi Horvatinčiću

Presuda u srijedu: Tužiteljica zatražila kaznu zatvora do 12 godina; Odvjetnici: Bio je neubrojiv zbog sinkope, a sudar su izazvali poginuli Talijani naglim manevrom jedrilice udesno!

Piše Ante Talijaš
8. ožujka 2019. - 22:11

Završnim riječima tužiteljstva i obrane, u petak je na Općinskom sudu u Šibeniku završeno treće ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčića (72), okrivljenog da je 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjaka u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella Salpietro. Odluku o presudi Vijeće suda pod predsjedavanjem suca Ivana Jurišića obznanit će u srijedu, 13. ožujka u 13 sati.

Tužiteljica Irena Senečić zatražila je da se Tomo Horvatinčić proglasi krivim zbog izazivanja pomorske nesreće, odnosno zbog počinjenog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti plovidbenog prometa neizravnom namjerom uslijed čega je dvoje talijanskih državljana smrtno stradalo. Predstavnica javne optužbe ujedno je zatražila da se okrivljenik kazni bezuvjetnom kaznom zatvora u trajanju od tri do 12 godina.

-Tijekom postupka dokazano da je okrivljenik upravljao svojom jahtom neprimjerenom brzinom od 25 čvorova ne vodeći računa o gustoći prometa u srcu ljetne sezone. Mogao je uočiti na velikoj razdaljini jedrilicu koja se kretala brzinom od 2,5 metra u sekund, ali ni na 400 metara od nje, nije poduzeo nikakve radnje kako bi je izbjegao. Niti je smanjio brzinu, niti je promijenio smjer kretanja niti je poduzeo bilo koji drugi manevar da ne dođe do sudara. Ponašao se bezobzirno te zbog toga velikom brzinom pregazio pramcem jahte talijansku jedrilicu po krmi i supružnike Salpietro koji su nalazili u kokpitu za kormilom i manevrom pokušali izbjeći udar– kazala je tužiteljica Senečić.

Obranu okrivljenika tijekom postupka da je prije sudara doživio sinkopu te da zbog stanje kratke nesvijesti nije mogao reagirati na komandnom mostu, tužiteljica Senečić je nazvala nevjerodostojnom i okrivljenikovim lažnim konstrukcijama kako bi izbjegao kaznenu odgovornost.

-Pred svima se okrivljenik najprije branio tezom da mu je prije nesreće otkazao sustav upravljanja na brodu. To je kazao istražiteljima i prijateljima preko mobitela odmah nakon nesreće. Potom je na suđenju promijenio obrambenu taktiku, te se branio iskonstruiranom sinkopom. Nevjerodostojno je i svjedočenje Anice Dilber Đerđe, koja se nalazila na brodu. Ona je svojim svjedočenjem htjela samo zaštiti svog partnera, ali i sebe od kaznene odgovornosti. Da kod okrivljenog nije bilo sinkope, dokaz je skica o svim detaljima sudara koju je okrivljenik vlastoručno nacrtao lučkom inspektoru Seljanovskom tri sata nakon nesreća – kazala je tužiteljica Senečić.

Oba odvjetnika Tome Horvatinčića, Branko Baica i Veljko Miljević, zatražila su oslobađajuću presuda za svog branjenika, a zbog stanja neubrojivosti.

-Prije kobnog sudara, okrivljenik je bio u stanju neubrojivosti ili privremene poremećenosti zbog gubitka svijesti uslijed nastupa sinkope. I u ovom ponovljenom sudskom postupku, medicinske vještakinje su ustvrdile kako ne mogu potvrditi, ali ni isključiti mogućnost sinkope kod okrivljenika, s obzirom da mu je i prije nesreće dijagnosticirana suženje vratnih žila i poremećaj kralješnice koje dovode do kratkotrajnih gubitaka svijesti – rekao je odvjetnik Miljević.

On je kazao kako je Horvatinčić tri puta na tri suđenja iznosio usklađenu obranu, koja je jedino mjerodavan dokaz za Sudsko vijeće, a sve njegovi prethodni iskazi, dodao je, su nezakoniti dokazi, pa i skica koja se spominjala na ovom zadnjem suđenju

-U ovom postupku obrana je imala lakši dio posla, a na optužbi je bio teret da dokaže da je moj branjenik počinio kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom. To optužba ničim nije dokazala. Sinkopu je u svom iskazu potvrdila ključna svjedokinja Anica Đerđa. A sve izrađene simulacije i svjedočenja pomorskih vještaka pokazale da je do sudara dovelo naglo skretanje talijanske jedrilice udesno. Da se nije dogodio taj manevar stradalih Talijana, oba broda mimoišli bi se na šest metar razdaljine - kazao je šibenski odvjetnik Baica.

Baica je dodao kako je do ove nesreće došlo spletom nesretnih okolnosti, a kako se u proteklih osam godina Tomu Horvatinčića u medijima neutemeljeno razapinjalo i stavljalo mu 'glavu na panj' kao ubojici i nekakvom teškom kriminalcu.

-U ovom postupku Horvatičniću se sudilo za sudjelovanje u nesreći koji su brojne kod nas i u svijetu, a za razliku od drugih, a on je bio izložen javnom linču kao nitko do sada. – ustvrdio je odvjetnik Baica.

 

HORVATINČIĆ: ZGROŽEN SAM, TUŽITELJICA ME ŽELI PRIKAZATI KAO OKRUTNOG UBOJICU NA MORU, A JA SAM VOZIO DOZVOLJENOM BRZINOM

Na kraju postupka sudac Jurišić dopustio je završne riječi okrivljenom Horvatinčiću

-Zgrožen sam elementima koji su mi pripisani u današnjoj završnoj riječi tužiteljice. Prikazuje me se kao nekakvog okrutnog ubojicu na moru, koji je jurio neprimjerenom brzinom. A ja sam vozio u granicama dopuštenog. Temeljem takve optužnice godinama me se stigmatiziralo i sotoniziralo kroz medije, a to rade i neki političari. Zbog toga sam obolio od karcinoma kostiju kojeg sam 18 mjeseci liječi kemoterapijom. Od nerviranja obolio sam i od raka želuca. Još jednom izražavam svoje duboko žaljenje djeci stradalih. Želim da stupim u kontakt s s njima bez posredstva njihova odjvetnika. Želim da im iskažem svoj bolu, i da tu bol međusobno podijelimo. Spreman sam brinuti o njihovom materijalnom stanju, a prije nekoliko dana, između zadnja dva sudska ročišta, na njihov račun uplatio sam određeni novčani iznos – kazao je Tomo Horvatinčič.

14. svibanj 2021 10:13