StoryEditorOCM

Pravosudna trakavica zbog prevare s apartmanima traje 17 godina: suđenje Ilonki Hefner počinje ispočetka

6. travnja 2019. - 14:24

Iako se krajem travnja prošle godine, kada je sutkinja Dijana Jakoliš donijela presudu kojom je 70-godišnju Ilonku Hefner zbog prijevare osudila na dvije i pol godine zatvora i vraćanje 2,7 milijuna kuna, činilo se da se 17-godišnja pravosudna trakavica primakla svome kraju.

Ilonka je tada osuđena zbog varanja 80-ak kupaca kojima je zajedno sa svojim, sada pokojnim suprugom Jožefom Hefnerom od 1995. do 1998. godine prodavala apartmane u Pirovcu koji nisu bili njihovo vlasništvo i tako su zaradili oko pet milijuna kuna. Ilonka je, po podacima u presudi, nezaposlena i bez primanja te lošeg imovnog stanja.

No, Županijski sud u Zagrebu je prije nekoliko dana ukinuo presudu i sve vratio na ponovno suđenje, i to zbog bitne povrede kaznenog postupka.

Smanjena kazna

Naime, ODO Šibenik je u ožujku i travnju 2002. godine podigao tri optužnice za prijevaru, koje su spojene. Ilonka Hefner tada nije bila dostupna pravosudnim organima pa je za njom bila izdana tjeralica i određen istražni zatvor, a sredinom svibnja 2003. godine odlučeno je da će joj se suditi u odsutnosti. U studenome 2004. godine donosi se presuda u kojoj je ona, zajedno sa suprugom Jožefom i Krunoslavom Katavićem osuđena na šest godina zatvora. Njezin suprug umro je 2008. godine, a i on je u odsutnosti bio osuđen na deset godina zatvora.


Županijski sud u Šibeniku smanjuje joj kaznu na četiri godine, a za neka kaznena djela je donio odbijajuću presudu zbog zastare. Ilonka je uhićena u Mađarskoj u rujnu 2016. godine i izručena Hrvatskoj, te je tražila obnovu postupka, koja je i dozvoljena u listopadu 2016. godine.


U tom je obnovljenom postupku, dakle, osuđena na dvije i pol godine zatvora, s tim da joj se priznalo pola godine provedenih u ekstradicijskom pritvoru, a ostale dvije godine određen je uvjet od tri godine u kojima ne smije počiniti novo kazneno djelo.

Ova je presuda sad ukinuta jer je zagrebački sud ocijenio da je ona u prvom pravomoćnom postupku osuđena po blažem zakonu, a da joj se sad sudilo po zakonu koji je za nju stroži, i to bez obrazlaganja razloga.

- Kako je pobijanom presudom prvostupanjski sud okrivljenicu proglasio krivom i osudio po odredbama KZ/11, a ne prema odredbama KZ/97, o čemu nije dao razloge u obrazloženju pobijane presude, na taj način počinio je bitnu povredu odredaba kaznenog postupka. U novom postupku mora voditi računa da se ovdje radi o obnovi kaznenog postupka i da se prvostupanjska presuda može samo održati na snazi ako je dokazano da je okrivljenica počinila kaznena djela za koja se tereti ili ako nije, okrivljenicu osloboditi od optužbe. Novi činjenični opis se ne može pisati - stav je zagrebačkog Županijskog suda.

Ništa nije znala

A da podsjetimo, bračni par Hefner te Krunoslava Katavića teretilo se za tri kaznena djela. U sva tri isti je "modus operandi", a razlika je u objektima. Dakle, ona i Jožef su od 14. lipnja do 9. listopada 1995. godine uz Katavićevu i pomoć "drugih neutvrđenih suradnika" većem broju kupaca lažno predočili da je njihovo poduzeće vlasnik stanova u nekoliko objekata, iako su oni kao suvlasnici tadašnjih poduzeća "Jadran gradnja", "Radnja" i "Gradnja" iz Novog Sada sudjelovali u kupnji zemljišta na kojem se ti objekti nalaze, a onda su u ime tih tvrtki zaključili ugovore o građenju predmetnih stanova s njihovim stvarnim vlasnicima.

Naime, te su stanove u Pirovcu izgradili u razdoblju od 1984. do 1990. godine i tada prodali ljudima iz Srbije, Crne Gore i BiH. No, nakon izbijanja rata, Hefneri prebacuju poslovanje u Zagreb i već prodane apartmane opet iznova prodaju, ovaj put ljudima iz cijele Hrvatske. Uvelike im je pomoglo to što nitko od kupaca iz zemalja bivše države nije bio uredno upisan u zemljišne knjige.


Na suđenju se Ilonka branila tvrdeći da nije kriva i da nije niti znala da je okrivljena u postupku. Rekla je, među ostalim, i da nije znala da joj je suprug nastavio prodavati apartmane i nakon 90-ih godina, jer je ona živjela u Mađarskoj.

18. travanj 2024 07:13