StoryEditorOCM
Crna kronikaželjko cvrtila

Poznati kriminalist komentirao slučaj Tonija Matasa: ovo su pet ključnih pitanja o sumnjivoj smrti obavještajca povezanog s Josipom Rimac

Piše Šibenski.hr
30. ožujka 2021. - 15:16
Šibenska policija poslala je priopćenje u kojem tvrdi da nije bilo elemenata nasilne smrti Tonija MatasaCropix, HLD

Policiji je dulje trebalo da utvrdi je li Ante Gotovina nosio masku na zabavi u Pakoštanima, sa snimke na kojoj se jasno vidi da je nema, nego da utvrde okolnosti smrti Tonija Matasa. Za manje od 48 sati isključili su mogućnost ubojstva bivšeg šefa šibenske SOA-e, piše Index. 

U nedjelju oko podneva pronađeno je tijelo, popodne je počela istraga, a u utorak ujutro oko 9 sati šibenska policija poslala je priopćenje medijima u kojem kaže da nije bilo elemenata nasilne smrti.

Da se stvar obavila ekspresno slaže se Željko Cvrtila, konzultant za poslovnu i javnu sigurnost.

'U jednom danu teško možete reći što se tu dogodilo. Čini mi se da je policija prebrzo zaključila slučaj', smatra stručnjak navodeći kako je potrebno obaviti niz radnji koje traju danima kako bi se utvrdio uzrok.  Provođenje tih radnji izdvojili smo među pet ključnih pitanja koja su do danas ostala neodgovorena. 

Valja reći kako je Matas 15. ožujka u 11 sati ispitan u USKOK-u kao akter afere Vjetroelektrane Josipe Rimac. Nagađa se da je osmišljavao mutne poslove i spajao osumnjičenike. Kad je bivša kninska gradonačelnica pronašla prislušni uređaj u automobilu, kontaktirala je upravo Matasa i poduzetnika Josipa Plesića.

Pojavila se mogućnost da su oni poslali detektive iz privatne agencije da pregledaju njen Audi. Koliko se službeno zna, to je bio povod Matasovog davanja iskaza i poligrafa netom prije smrti.

U nedjelju je pronađen mrtav u blizini Knina, u naselju Kravlje Drage, pored lovišta na kojem se dogovorio ujutro naći s prijateljima, a nakon toga zaputiti u Zagreb.

No kad su oni oko podneva došli, našli su Matasovo beživotno tijelo u automobilu. Na suvozačkom sjedištu stajao je papirić s kratkom porukom 'oprostite mi za ovo što sam učinio', objavio je Nacional. 

Pet neodgovorenih pitanja

1. Čije je oružje i je li obavljena njegova obrada, koja zna trajati više od jednog dana?

Željko Cvrtila ističe da u ovakvim situacijama treba ispitati čije je oružje.

'Treba vidjeti vlasništvo. Pretpostavljam da je pronađeno tamo, inače ne bi išli na to da je u pitanju samoubojstvo. Treba izvještačiti to oružje, uzeti parafinsku rukavicu, u najmanju ruku to ne može trajati jedan dan', poručuje Cvrtila dodajući da bi se pritom trebalo paziti pod kojim je kutem pucano i je li pokojnik bio ljevak ili dešnjak. 

2. Je li napravljena grafološka obrada poruke, koja isto traje danima?

'Oproštajno pismo koje je pronađeno, odnosno ta jedna rečenica, treba vidjeti je li pisana ručno. Ako je, onda treba napraviti grafološko vještačenje koje ne može nikako biti gotovo u jednom danu. Ako je poruka ispisana na računalu, a potpis ručno ili je stavljen paraf, opet morate vještačiti. I tek tada tu poruku treba staviti u kontekst. Što ona znači?', pita se Cvrtila.

3. Što je Matas rekao USKOK-u i je li nekoga cinkao? 

'Treba ispitati zašto je Matas bio u USKOK-u i što je tamo rekao, sumnjiče li ga za išta. Ako nisu, zašto bi se ubio? Ako je došao samo kao svjedok, u čemu je problem da bi sebi oduzeo život? Je li nešto rekao u USKOK-u što je jako bitno USKOK-u? Je li nekoga tamo otkucao? Ako jest, onda sumnja ide u sasvim drugom smjeru. A to je da je netko iz USKOK-a rekao nekome što je Matas u USKOK-u govorio, a tome nekome to ne ide u prilog ili ga jako zakapa. Pa je možda zbog toga ubijen', nagađa stručnjak za sigurnost. 

4. Je li imao privatnih problema? 

'Čovjek je bio u službi, u SOA-i, prošao je gorih stvari od nekog ispitivanja da bi ono sad samo po sebi bilo razlog da se on ubije. Treba pogledati ima li možda neki drugi razlog da bi to napravio', predlaže Cvrtila.

5. Je li istraga obavljena temeljito? 

'U jednom danu to se ne može raščistiti i samo takvo ponašanje policije u najmanju ruku je suspektno. Kad je nasilna smrt u pitanju, uvijek postoji trilema - ubojstvo, samoubojstvo ili nesretan slučaj. I jedno po jedno idete eliminirati. To što netko visi na užetu ne znači da je samoubojstvo', govori Cvrtila povlačeći paralelu sa slučajem policajca za kojeg se smatralo da je počinio samoubojstvo iako su okolnosti ukazivale drugačije. 

'Davno je bio slučaj samoubojstva policajca Murka i sve je naočigled bilo posloženo, ali kad se vidi pod kojim je kutem pucano, ispada da je to učinjeno s vrha glave prema dolje. Tko to radi? Međutim, to je prošlo na policiji, provukli su kao samoubojstvo. Iza mnogih samoubojstava krije se svašta, negdje nerad, aljkavost i neznanje, a negdje opstrukcija', dodaje Cvrtila. 

Sva ova pitanja Index je uputio šibenskoj policiji. Evo što su rekli.

'O događaju koji vas zanima policija je provela kriminalističko istraživanje i nakon svih provedenih mjera i radnji te prikupljenih saznanja proslijedila posebno izvješće prema Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a koje je uključivalo i nalaze rezultata obdukcije u Općoj i veteranskoj bolnici u Kninu', poručili su dodajući da se za više informacija treba obratiti držvanom odvjetništvu.

Istih pet pitanja i njima je postavljeno, no odgovor još nije stigao. 

16. travanj 2024 19:08