StoryEditorOCM
Crna kronikavadi se na alkohol

Požare na jugu Francuske podmetao - bivši vatrogasac?! Prijeti mu desetogodišnja kazna zatvora

Piše hina
7. kolovoza 2022. - 07:54

Bivši dobrovoljni vatrogasac pritvoren je u četvrtak zbog sumnje da je početkom kolovoza podmetnuo dva požara u departmanu Herault, na jugu Francuske, priopćilo je u subotu francusko pravosuđe.

Tridesettrogodišnji osumnjičenik bit će 28. rujna izveden pred prekršajni sud u Beziersu, na jugu, zbog sumnje u podmetanje dvaju požara. Prijeti mu 10 godina zatvora, dodaje državni tužitelj Raphael Balland.

Dana 2. kolovoza oko 19.00 sati vatrogasci departmana Heraulta izašli su na teren zbog požara raslinja na prirodnom i poljoprivrednom području Pezenasa. Vatra koja je zahvatila 500 četvornih metara, ugašena je za dva sata i nije zahvatila kuće.

Policija u Pezenasu zaprimila je tada dojavu o tome da je na mjestu događaja bila osoba sumnjivog ponašanja koja je tijekom popodneva viđena i u blizini mjesta prvog požara koji su vatrogasci brzo ugasili.

Uhićen istog dana, osumnjičenik, koji je bio alkoholiziran, priznao je kada se otrijeznio da je podmetnuo požar. No rekao je da nije kriv za prvi požar i da je drugi podmetnuo dok je bio pod utjecajem alkohola, dodaje tužiteljstvo.

Policiji je rekao da živi u Villeurbanneu, na istoku, da je od 2008. do 2011. bio dobrovoljni vatrogasac u Ardecheu, na jugu te da je u Herault doputovao s partnericom u posjet njezinoj obitelji.

Muškarac koji je već osuđivan za obiteljsko nasilje, predan je 4. kolovoza državnom tužiteljstvu u Beziersu.

Krajem srpnja, u istom departmanu, šumar, također dobrovoljni vatrogasac, priznao je u pritvoru da je podmetnuo nekoliko požara, obrazloživši svoj čin porastom adrenalina koji oni uzrokuju i potrebom "društvenog priznanja".

Francuska, gdje je ove godine izgorjelo više od 47.000 hektara, već je u srpnju držala neslavni rekord u veličini opožarene površine, priopćio je u petak Europski sustav obavještavanja o šumskim požarima (EFFIS) koji vodi usporednu statistiku od 2006.

 

11. lipanj 2023 03:25