StoryEditorOCM
Crna kronikaIZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Požar koji je jutros buknuo na brodu u NP Kornati uzrokovao je kvar u strojarnici. Lučki kapetan: ‘Puka je sreća...‘

Piše Toni Veljača
29. svibnja 2024. - 14:41

Požar na brodu u vlasništvu Nacionalnog parka Kornati koji je jutros u svega par minuta izgorio, a potom i potonuo na gotovo 100 metara dubine, uzrokovao je kvar u strojarnici. Prve su to informacije pristigle od Lučkog kapetana, Ivana Paušića, koji nam je u telefonskom razgovoru prepričao događaje koji su se jutros zbili na moru u blizini otoka Prišnjaka. 

image

Najvažnije je da nema ozlijeđenih, nastala je tek materijalna šteta – kazao nam je Paušić.

Niksa Stipanicev/Cropix

Podsjetimo i kako je dojava o požaru na brodu pristigla jutros oko 9.20, nakon čega su na more isplovile sve raspoložive snage. U suradnji s Operativnim vatrogasnim zapovjedništvom RH na požarište brodice angažiran je i jedan zrakoplov za gašenje požara tip ‘Canadair‘, no s obzirom na brzinu širenja vatre brodica je u 10.38 sati potonula, nedaleko mjesta havarije. Zbog brzog širenja vatre plovilu nije bilo pomoći, a puka je sreća što je u istom smjeru, svega pet minuta nakon, isplovila još jedna posada Nacionalnog parka Kornati. 

Buknuo požar na brodu u Nacionalnom parku Kornati, posada se spasila u posljednji trenutak: ‘U par minuta je izgorio‘

- Iz Murtera je isplovio drugi brod koji je spasio šesteročlanu posadu koja je pokušavala ugasiti požar. Nisu uspjeli, ali najvažnije je da nema ozlijeđenih, nastala je tek materijalna šteta – kazuje nam Paušić.

image
Ministarstvo/

Što će biti s olupinom broda još uvijek je rano za prognozirati, međutim male su šanse da će se brod pokušati izvući na kopno. 

- Kako sada stvari stoje brod se neće izvlačiti iz mora, skup je to zahvat za plovilo koje je ‘99 godište. Nije bilo ni onečišćenja, vrijedi i to kazati. Na brodu je bilo tek nešto ulja. Kažem, vjerojatno će ostati na dnu mora, tim više što ne ugrožava pomorski promet – zaključio je Lučki kapetan.

 

18. lipanj 2024 07:37