StoryEditorOCM
Crna kronikaKobna avantura

Potraga za 16-godišnjim mladićem iz Laškovice  koji je nestao nakon prevrtanja čamca na rijeci Krki kod otočića Visovca nastavlja se sutra u jutro(FOTO)<br /> <br />  

Piše Ante Talijaš
26. ožujka 2018. - 21:47

Unatoč intenzivnoj potrazi pedesetak pripadnika relevantnih službi,  koju koordinira PU šibensko-kninska,  ni trećeg dana od nesretnog prevrtanja  2,5 metra dugog čamca 'kepola' na rijeci Krki kod otočića Visovca u Nacionalnom parku 'Krka', nema rezultata. Još uvijek nije pronađen 16-godišnji F.S. iz Laškovice.

- Sveobuhvatna potraga za nastalim maloljetnikom i dalje je bez rezultata. Pretražuje se akvatorij oko otočića Visovac i rijeka Krka nizvodno od Visovca, kao i obje strane obale. Potraga će trajati do mraka, a ako ne bude rezultata nastavit će se sutra u sedam sati – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.



Podsjetimo, trojica njegovih prijatelja i vršnjaka P.U. i M.Ž. iz Skradina te Š.Š iz Dubravica koji su bila u čamcu, uspjeli su doplivati do otočića Visovca. Nakon što su zbog pothlađenosti hospitalizirani u šibenskoj bolnici, gdje im je zbog pretrpljenog šoka pružena i psihološka pomoć, te su pušteni kućama.

Inače, u velikoj potrazi  sudjeluju policijski službenici kriminalističke i temeljne policije, brod Pomorske policije, ronioci Specijalne policije Split, ronioci HGSS-a i njihovi terenski djelatnici, potom pripadnici DVD-a Dubravice i Skradin te rendžeri Nacionalnog parka Krka sa svojim brodom.

Tijekom dana priključili su im se sa sonarom za podvodno snimanje pripadnici Hrvatske vojske te sa sonarom i djelatnici specijalizirane privatne tvrtke iz Splita.

Inače, mjesto gdje je došlo do prevrtanja čamca, dubina je oko 11 metara, a roniocima, doznajemo od sudionika potrage, veliki problem predstavlja činjenica da je vidljivost ispod vode manja od pola metra.

Premda se u službenoj policijskoj istrazi i potrazi nesretni mladić vodi nestalom osobom, na žalost, sve dosad poznate okolnosti oko i nakon prevrtanja čamca u subotu navečer, dvadesetak metara od otočića Visovca, upućuju na tužnu činjenicu da se maloljetnik utopio i da još uvijek traje bezuspješna potraga za njegovim beživotnim tijelom.

Kako je priopćila PU šibensko-kninska, dosadašnjom istragom je utvrđeno da se prilikom vožnje čamcem jedan od maloljetnika ustao, a što je narušilo ravnotežu uslijed čega su sva četiri mladića s čamca pala u vodu. S obzirom na stanje šoka od pada u hladnu vodu i činjenicu da jedan od njih nije bio vješt u plivanju, nakon pokušaja ostale trojice da mu pomognu, ostao je u vodi u blizini prevrnuta čamca, dok su ostali otplivali po pomoć u franjevački samostan na otok Visovac.



Dolaskom brodice sa Visovca u pomoć, maloljetnik nije zatečen na površini vode u blizini mjesta nesreće, ustvrdila je policija.

Velika tuga za nestalim mladićem iz Laškovice zamijetna je na svakom koraku u Skradinu. Kako doznajemo od nekolicine Skradinjana, sva četvorica mladića su generacijski prijatelji, a iz mladenačke zaigranosti u ovu kobnu avanturu krenuli su ploveći na malom plastičnim čamcu od 2,5 metra , tzv. kepolom, kojeg su pronašli skrivenog u trski na kupalištu Pisak na obali rijeke Krke kod Dubravica, nasuprot otočiča Visovac.

Nisu imali ni vesla, nego su umjesto njih veslali s granama i letvama, pričaju Skradinjani. Omaleni čamac nije bio ni registriran, jer brodice do 2,5 metara dužine prema zakonu ne podliježu registraciji. Kepol na kojemu su nastradali mladići, prema pričama Skradinjana, navodno su koristili krivolovci koji su s njime kretali u protuzakoniti ribolov u Nacionalnom parku Krka.

Po riječima Marice Kosor, policijske glasnogovornice, predmet istrage je i ovaj brodić, odnosno utvrđivanje njegova vlasnika, odnosno identiteta osoba koje su kepol ostavile na obali Krke kod Dubravica.


 

19. travanj 2024 07:53