StoryEditorOCM
Crna kronikaSLUČAJ RINGWALD

Portret Šibenčanina koji ima podeblji policijski dosje i uporno puni stranice ‘crne kronike‘: Od motoprvaka do odgrizenog uha...

Piše Katarina Marić Banje
15. siječnja 2023. - 11:46

 

Nekad uspješan motociklist, koji je javnosti ipak poznatiji kao vlasnik podebljeg policijskog dosjea i na novom ponovljenom suđenju pokazao je zašto ga javnost percipira kao jednog od najozloglašenijih kriminalaca. Preko 120 kaznenih prijava od kojih su neke za najteža kaznena djela dobar su razlog da izradimo njegov profil i podsjetimo na njegovu životnu priču. Pa krenimo...

U odluci Visokoga kaznenog suda kojom je ukinuta presuda za ubojstvo Karmelina Fistanića (38) u Omišu u studenome 2019. godine stoje jasne upute što se mora utvrditi na novom suđenju.

Smatraju da tijekom prvog postupka nije jasno navedeno na temelju čega je zaključeno da su trojica proglašenih krivima postupala kao supočinitelji. Ukinutom presudom Stjepan Ringwald (49) dobio je 19 godina zatvora, Jerko Pirić (36) godinu manje, a Vlado Zolota (48) osuđen je na 17 godina. Visine kazni određene su sukladno procjeni raspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu o njihovim ulogama u zločinu. Visoki kazneni sud naložio je da se na novom suđenju razjasni proizlazi li iz dokaza supočiniteljstvo ili različitost uloga optuženika (počinitelj, pomagatelj, poticatelj...). Pritom je kao počinitelj od početka postupka označen Stjepan Ringwald.

Smaknuće je izvršeno početkom studenoga 2019. godine, oko 13.55 sati, dok je Karmelino Fistanić sjedio s djevojkom u osobnom automobilu VW Polo i jeo hranu iz obližnjega fast fooda.

Crna odjeća, crna kaciga, crni motocikl

Prema optužnici, Stjepan Ringwald došao je iz Šibenika i u apartmanu u Omišu, u vlasništvu Vlade Zolote, presvukao se u tamnu motociklističku opremu i stavio tamnu kacigu na glavu. Nakon izlaska iz apartmana uzeo je motocikl marke Yamaha T-Max crne boje te je pratio osobno vozilo VW Polo.

Na predjelu Slavinj, kod skretanja s državne ceste u smjeru mjesta Brzeta, Fistanić je zaustavio svoje vozilo pa mu je Ringwald prišao na motociklu s njegove lijeve strane, navodi optužnica, i kroz poluotvoreni prozor vozačevih vrata ispalio šest metaka kalibra 7,65 mm u glavu i vrat.

image
Cropix

U optužnici je navedeno kako je motociklist koji je počinio ubojstvo bio u “tamnom kombinezonu”, a trenutak smaknuća također je snimljen kamerama, ali s velike udaljenosti. Više osoba opisalo je kako su toga dana, nakon ubojstva, svjedočili ludoj vožnji po mokroj cesti motociklista na Yamahi T-Maxu. On se sa skretanja za Brzet vratio prema Omišu pa preko Naklica, odakle se odvezao do Stobreča i splitskog predgrađa.

Prema riječima očevidaca, motociklist je pretjecao automobile i ulazio u zavoj nesmanjenom brzinom, unatoč lošim uvjetima za vožnju zbog kiše koja je padala. Stjepanu Ringwaldu je njegova vještina na motociklu, jer je nekad bio motociklistički prvak, bila otežavajući faktor u ovom slučaju. Upravo njegova vještina upravljanja motorom bio je jedan od dokaza za istražitelje da je mogao izvesti bijeg bjesomučnom vožnjom po mokroj cesti nakon ubojstva.

Kokain, hašiš, amfetamin

Međutim, obrana je tijekom cijelog postupka osporavala njegovu sposobnost da zbog svojega zdravstvenog stanja izvede opisani pothvat, koji uključuje i precizno ispaljene hice i pogađanje žrtve, jer je narušenog zdravlja zbog brojnih nesreća na motociklu. Još tijekom istrage priložili su dokumentaciju o njegovu zdravstvenom stanju, operacijama i terapijama. Dostavili su i uvjerenje MORH-a iz 1994. godine u kojemu stoji da je proglašen nesposobnim za vojnu službu zbog teških ozljeda glave. Od ostalih ozljeda, od posljedica nesreća ima u rukama usađene žice zbog lomova kostiju.

Od početka istrage obrana je tražila vještačenje njegovih fizičkih sposobnosti, uključujući i vještačenje vida. Isto tako su mnogi sumnjali u njegove psihičke sposobnosti da počini smaknuće u maniri profesionalca jer je dugogodišnji uživatelj više vrsta droga.

I prilikom uhićenja u Šibeniku, nakon ubojstva u Omišu, kod njega je nađeno 42,3 grama kokaina, 120,5 grama hašiša, 9,35 grama amfetamina.

Brojni incidenti pratili su ga nakon propale karijere u motociklizmu te kaznene prijave, uz sve češće burne izgrede na ulici. U policijskoj evidenciji nakupio je 120 kaznenih prijava: od narušavanja javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja, napada na službenu osobu, do zlouporabe opojnih droga, prijetnji i pokušaja ubojstva.

Još početkom devedesetih u Šibeniku je postao poznat nakon prometne nesreće u kojoj je poginula jedna mlada djevojka nakon što je ispala iz njegova automobila. Kako je njezin otac bio pomorac, cijeli grad je čekao njegov povratak s mora jer je ovaj otvoreno prijetio da će Ringwalda naći i ubiti.

Još je nekoliko puta Ringwald preživljavao teške prometne nesreće, a sredinom travnja 2004. godine se svojom Hondom na šibenskom gradskom predjelu Vidici, na semaforu, zabio u Renault Clio koji mu je oduzeo prednost. Svjedoci su tada tvrdili da je letio 20-ak metara, nakon čega je krvav pao na asfalt.

U rujnu iste godine uhićen je na španjolsko-francuskoj granici s 26 kilograma hašiša. Krajem prosinca francuski su ga policajci dopratili u Zagreb i predali hrvatskim kolegama. Službeni razlog deportacije bio je “neprijavljeni boravak u zemlji”. Široj javnosti postao je poznat kad je 2006. godine sudjelovao u tučnjavi na Hvaru u kojoj su bila pretučena dva tamnoputa britanska turista, od kojih je jednog Ringwald ugrizao za uho. Navodno je njegova tadašnja djevojka flertovala s Britancima te je Ringwald “poludio” te ih i napao. Policija ih je tražila mjesec dana i uhitila u podrumu jednoga vinkovačkog kluba.

image

Među brojnim uhićenjima, ističemo i jedno u kojem je ‘pao‘ zajedno s majkom

Ante Čizmić/Cropix

Jedno vrijeme je šibensku adresu zamijenio zagrebačkom, gdje je u travnju 2006. godine upao u stan tada 19-godišnje djevojke, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom. Kad je djevojka uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: “Ubit ću te, izdala si me...”

Uhićenje s majkom

Nakon dvije godine je ranjen u leđa metkom na parkiralištu hotela “Poreč” u Poreču. Njegov napadač bio je optužen za pokušaj ubojstva, ali je oslobođen jer je sud procijenio kako je postupao u nužnoj obrani, tj. samoobrani.

U prosincu 2009. godine uhićen je na autocesti kod Zadra s još četiri pomagača, dok je peti bio u bijegu. Inspektori za droge iz Zadra su grupu, u kojoj su bila i dva Splićanina, više mjeseci pratili i nadzirali te su im u konačnici našli 100 grama marihuane i pet grama heroina. Uhićen je s majkom i dvojicom pomagača zbog dilanja marihuane vrijedne 240 tisuća kuna u veljači 2010. godine u akciji USKOK-a i šibenske policije. Pronađeno je 4,6 kilograma marihuane u obiteljskoj kući majke i sina u Šibeniku, a proglašeni su krivim i osuđeni 2011. godine. Kao prvooptuženi Ringwald je osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora, druga dvojica dobila su po pet godina, dok je njegova majka zbog pomaganja osuđena na dvije godine zatvora.

Trenutačno je u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, odakle njega i drugu dvojicu optuženih za ubojstvo u Omišu dovode na drugo suđenje, koje je počelo sredinom studenoga.

Već na početku glavne rasprave Ringwald se žalio na niz stvari tijekom postupka pa je tako izjavio i kako “ne razumije optužnicu”. Predsjednik sudskog vijeća ga je upozorio zbog povišenog tona kojim se obraćao svima u sudnici.

28. travanj 2024 01:03