StoryEditorOCM
Crna kronikaudaljen iz službe

Šibenski policijski inspektor koji je odavao službene tajne kriminalcu neće ni dana u zatvor! Evo koju kaznu je dobio

Piše Vladimir Urukalo
15. srpnja 2024. - 11:31

Nekadašnji policajac Službe organiziranog kriminaliteta šibenske policije, 48-godišnji Kristijan Srdarev zvani Kike iz Vodica, osuđen je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno zbog zlouporabe položaja i ovlasti odnosno odavanja službene tajne na godinu dana zatvora što mu je zamijenjeno radom za opće dobro na slobodi, piše Slobodna Dalmacija

Na istu je kaznu sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić osudilo i 56-godišnjeg Dragana Begonju iz Vodica kojem se u istom postupku sudilo za poticanje policajca Srdareva na zlouporabu. Niti jedan niti drugi okrivljenik, a niti njihovi branitelji Krešimir Škarica i Ringo Špaleta nisu se pojavili na izricanju presude.

Inspektor uvučen u vrtlog dilera i prostitutki: ‘Bija je nadrogiran ka Indijanac! Možeš li ga ne zatvorit? Oću ga istuć‘

- Sud nalazi da je dokazano da su oba okrivljena počinila kazneno djelo kako ih se tereti po USKOK-ovoj optužnici. Iako su obojica u svojim obranama negirali i poricali krivnju, njihove obrane nisu prihvaćene posebice što iz iskaza svjedoka Anđela Klarića, Zorana Računice i Darka Šnajdera proizlazi da su počinili kazneno djelo za koje su bili optuženi - kazala je, uz ostalo, u svom obrazloženju sutkinja Strinić.

Optužnica USKOK-a, koju je sudsko vijeće prihvatilo u cijelosti, teretila je Srdareva da je na Begonjino traženje tijekom veljače 2021. godine u policijskom sustavu neovlašteno dolazio do podataka o Nikoli Lovriću-Caparinu i Frani Vukoviću, inače poznatom šibenskom boksaču (koji je nedavno završio iza rešetaka istražnog zatvora kao član zločinačke narko grupe na čelu sa Petrom Burom - op.a.) te ih je davao Begonji.

Njemu su podaci trebali jer se dvojici htio osvetiti zato što su ga, s još nekoliko osoba, početkom 2021. godine napali i ozlijedili u šibenskom noćnom klubu "Inside".

‘Curenje informacija‘

Prema policiji, uzrok sukoba bila je prevlast na tržištu droga. Begonja je očito bio osramoćen i želio je osvetu. Da bi je mogao sprovesti trebali su mu podaci koje mu je, po USKOK-u, pribavljao Srdarev. Temeljem njih Begonja je preko svog "operativca" Frane Sladoljeva-Tumpora iz Vodica nabavio kamere i GPS lokatore kako bi pratio kretanje Vukovića i njegovih ljudi. 

Uz ostalo, Srdarev je poslao Begonji i podatke o izvidima koje je primoštenska policija provodila protiv Vukovića početkom veljače zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja i neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari, za što Vuković, protivno očekivanjima mnogih, nije završio u istražnom zatvoru već je dan poslije uhićenja pušten.

- Srdarev je trebao biti primjer ponašanja, a on je umjesto toga prkeršio osnovni postulat svoje službe. Policajci ne smiju odavati tajne iz istrage i kriminalističkih istraživanja, a Srdarev nije smio Begonji davati podatke neovisno o tome je li ovaj bio njegov registrirani informator ili nije jer je Begonja bio zainteresiran za osvetu Vukoviću i Lovriću-Caparinu, ali i za drogu koju je Vuković navodno imao - kazala je sutkinja Strinić.

Policija je za "curenje" informacija, ali i za sukob u "Insideu" saznala jer su pod tajnim nadzorom imali Begonju, za kojeg su sumnjali da se bavi prodajom droge. Načelnik Odjela za droge šibenske policije Anđelo Klarić kazao je da su tijekom prisluškivanja Begonjinih razgovora shvatili da ima informacije koje mu nije mogao odati nitko nego policajac. Srdarev je do 2019. godine bio djelatnik baš Klarićeva odjela, a onda je naglo prebačen na Odjel organiziranog kriminaliteta, piše Slobodna Dalmacija

16. kolovoz 2024 09:33