StoryEditorOCM
Crna kronikazapljena kokaina

Policija otkriva detalje najveće akcije protiv narkomafije: kako je pao 'hrvatski Escobar'

Piše JL
10. ožujka 2018. - 13:26

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u 11 sati u Zagrebu sazvana je press konferencija o velikoj međunarodnoj policijskoj akciji kodnog imena 'NANA' na kojoj, uz predstavnike hrvatske policije, sudjeluju predstavnici DORH-a i Carine, te predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e, piše jutarnji.hr.

Podsjetimo, hrvatska policija je prošlog tjedna razbila krijumčarski lanac koji je iz Južne Amerike u Europsku Uniju među brodskim kontejnerima švercao 100 kilograma kokaina, a kojeg je policija zaplijenila u luci u Rijeci.

U srijedu su uhitili osam osoba koje sumnjiče za udruživanje u zločinačko udruženje, a među uhićenima je i Stjepan Prnjat, poznat kao 'hrvatski Escobar' kojem se u Hrvatskoj trenutno sudi za pranje novca. Prnjat je u Italiji već odslužio zatvorsku kaznu od deset godina i osam mjeseci zbog optužbi da je od 2005. do 2007. godine bio šef krijumčarskog narkolanca.

UŽIVO

- Kada smo dobili informaciju, prepoznali smo njezinu vrijednost. U dokumentaciji su se pojavile osobe koje su predmetom našeg interesa više od 10 godina. Znali smo da ne možemo ovo krim-istraživanje sami odraditi zato što pripadnici narko-kartela rade na međunarodnom planu. Pozvali smo zato naše dugogodišnje partnere s kojima smo radili na sličnim slučajevima - kazao je na početku konferencije Ante Gudelj, načelnik uprave kriminalističke policije.

- Radili smo sa španjolskom policijom kad smo zaplijenili više od dvije tone kokaina. Surađivali smo i s američkom DEA-om. Temeljem te suradnje pokrenuli smo krim-istraživanje, a oni su dali sve od sebe da to usuglase s pravosudnim tijelom. Kolege iz Slovenije, Njemačke, Nizozemske pokrenuli su paralelna istraživanja. Operacija je tražila i uključivanje ostalih partnera. Ured DEA-e je otvorio regionalni ured u Zagrebu, tu su bili i policija iz Španjolske, Italije i Austrije - rekao je Gudelj i napomenuo kako se radi o jednoj od najzahtjevnijih akcija ikad koja je koordinirana iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije u Zagrebu.

Nakon njega govorio je Dražen Rastović iz zagrebačke policije.

- Sve aktivnosti nakon dužeg vremena urodile su plodom. Uz pomoć DEA-e i kolega iz Paname detektirali smo suspektni kontejner. Krenuo je iz Paname i transportiran je preko Malte na područje RH, na kontejnerski terminal u Rijeci. Tad smo krenuli s realizacijom, izjavio je.

- Brod s našim ciljanim kontejnerom stigao je u Rijeku 3. ožujka i tad smo počeli s pretragom. U sadržaju metalnog otpada našli smo 100 kg kokaina koji je bio sakriven kako bi se spriječila detekcija. u 20 tona metalnog otpada bio je skriven kokain. Bili su hermetički zatvoreni i obloženi jutenom krpom kako ne bi došlo do uništenja materije unutar paketa. Poslali smo kokain u centar za vještačenje, pojasnio je.

- 7. ožujka krenula su uhićenja u Rijeci, Zagrebu, Malom Lošinju, u Frankfurtu, Amsterdamu i Ljubljani. uhićeni su pripadnici kolumbijskog kartela. Ukupno je u Hrvatskoj uhićeno 11 osoba. Zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, preko 55 tisuća eura, 145 kg marihuane i više od 69900 kutija cigareta. Izvršene su i pretrage stanova u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Ukupno je uhićeno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, izjavio je Rastović.

- Ovo nije kraj akcije, ima tu još dosta posla. Moramo prikupiti dovoljne dokaze za kazneni postupak i dugogodišnje kazne zatvora koje bi trebale uslijediti za osumnjičene, napomenuo je.

Rad hrvatske policije pohvalio je i predstavnik DEA-e. Kazao je kako je ponosan što može biti dijelom ovakve uspješne operacije i zahvalio Hrvatskoj 'koja preuzima bitnu ulogu' u međunarodnim operacijama.

- Želimo iskoristiti naše veze koje imamo diljem svijeta, pogotovo u Latinskoj Americi, da dobijemo informacije i proširimo istragu. Vrlo sam impresioniran kako je Hrvatska preuzela inicijativu i predano pristupila istrazi.

Ovo je sjajan model kako se kompleksne istrage trebaju voditi i evo kakav rezultat dobijemo kad radimo zajedno. Zajedno ćemo odraditi još puno sličnih akcija - zaključio je predstavnik DEA-e, potom se javnosti obratio i predstavnik slovenske policije.

Zamjenica ravnateljice Uskoka Sajonara Čulina kazala je kako je suradnja nadležnih tijela dosegla vrhunac 7. ožujka kada su krenula uhićenja. Uskok je otvorio istragu i izdao nekoliko europskih istražnih i uhidbenih naloga.

- USKOK je u 24 sata od uhićenja donio rješenja o provođenju istrage, provedeno je ročiste i određen istražni zatvor protiv devet okrivljenika. Temeljen europskog uhidbenog naloga osobe su uhićene i u proceduri su izručenja Hrvatskoj - kazala je Čulina i napomenula kako vjeruje da će istraga biti okončana u roku od godine dana i da će rezultirati podizanjem optužnice.

Napomenula je kako je ovo bila dugotrajna akcija i učinkovita suradnja s drugim državama.

- Komunicirali smo svakodnevno putem maila i telefona i steklo se vrijedno iskustvo u borbi protiv organiziranog kriminaliteta što će nam pomoći u budućem zajedničkom radu i otkrivanju.

16. travanj 2024 18:52