StoryEditorOCM
Crna kronikaTONI TURČINOV

Evo za što se sve tereti načelnik Murtera koji je službenu karticu ‘peglao‘ u bordelu: Šteta preko 60.000 €!

Piše Šibenski.hr
15. veljače 2023. - 18:17

U akciji USKOK-a na Murteru danas su uhićene dvije osobe, poduzetnik Tomislav Pešić i načelnik Toni Turčinov. Da je Turčinov uhićen, potvrdio je i njegov odvjetnik Fran Olujić. Danas tijekom dana obavljene su pretrage kuća, stanova i poslovnih prostora, a o svemu su se oglasili policija i USKOK. 

Na Murteru uhićen i moćni dalmatinski poduzetnik, dobro poznat i u sportskim krugovima, evo što mu se stavlja na teret

Turčinov je ispitan u Splitu u USKOK-u. Iznio je kratku obranu i porekao ono za što ga se sumnjiči, kazao je njegov odvjetnik za HRT

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Split su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom i 45-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, stoji u priopćenju.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 38-godišnjak, kao načelnik općine, u razdoblju od početka 2018. do sredine 2022. godine iskoristio svoj položaj i ovlasti na način da je kao službena osoba koja u službene svrhe ima pravo na korištenje poslovnih bankovnih kreditnih kartica, uređaja za elektronsku naplatu cestarina i kartice za kupnju goriva, pravo na korištenje sredstava reprezentacije u poslovne svrhe te da je ovlašten za raspolaganje sredstvima po računu općine, navedena prava koristio u privatne svrhe za plaćanje troškova putovanja i drugih usluga i troškova ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednak način je i drugima omogućio podmirenje istovrsnih privatnih troškova, plaćajući tako troškove u raznim ugostiteljskim objektima te trgovinama prehrambenom i mješovitom robom. Ujedno je i podređenim službenicima nalagao plaćanje računa za tako učinjene privatne troškove, a koji nisu bili vezani uz djelatnost i službene svrhe općine, stoji u policijskom priopćenju.

"Nadalje je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja kako je navedeni 38-godišnji načelnik općine od početka svibnja 2020. do siječnja 2021., na traženje i dogovoru s 45-godišnjim vlasnikom obrta ugovorio izvođenje građevinskih radova na uređenju sportskog objekta, a u namjeri da navedenom obrtu na štetu općine pribave nepripadnu imovinsku korist. Utvrđena je sumnja da je načelnik općine, u postupku prikupljanja ponuda za izvođenje potrebnih radova, neistinito prikazao da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja. Potom su 38- i 45-godišnjak sklopili Ugovor za izvođenje građevinskih radova prema Troškovniku radova koji je sastavni dio navedenog Ugovora. Troškovnikom su bili obuhvaćeni i betonski radovi i nabava betona, međutim, beton je načelnik općine nabavio od drugog trgovačkog društva koji je općina i platila iako je to već obuhvaćeno i plaćeno obrtu 45-godišnjaka. Na opisani način je 38-godišnjak kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlast pa time drugome pribavio korist i drugom prouzročio štetu, dok je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta. Navedeni 45-godišnjak je drugog s namjerom potaknuo da kao službena osoba iskoristi svoj položaj i ovlast pa time drugoj osobi pribavi korist te drugom prouzroči štetu, čime je  pribavljena znatna imovinska korist i prouzročena znatna šteta.

"Opisanim kaznenim djelima je općina oštećena za najmanje 50 tisuća eura. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Oglasio se i USKOK, njihovo priopćenje prenocimo u cijelosti: 

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1985., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2018. do sredine 2022. godine, u Murteru te drugim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao načelnik Općine Murter–Kornati (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje da kao općinski načelnik koristi poslovne bankovne kreditne kartice, uređaj za elektronsku naplatu cestarina i karticu za kupnju goriva, kao i pravo na korištenje sredstava reprezentacije u poslovne svrhe, te koristeći ovlaštenje raspolaganja po računu Općine, navedeno koristio u privatne svrhe odnosno za plaćanje troškova putovanja te drugih usluga i troškova ostvarenih u Hrvatskoj i inozemstvu. Također je I. okr. i drugim osobama na isti način omogućio podmirenje istovrsnih privatnih troškova. Tako je plaćao troškove u raznim ugostiteljskim objektima kao i trgovinama prehrambenom i mješovitom robom te je podređenim službenicima nalagao plaćanje računa za troškove koji su nastali isključivo u svrhu privatnih potreba i odnosa. Na opisani način je sebi i drugima ukupno pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 52.213,84 eura, za koji iznos je oštetio Općinu.

Osim toga je I. okr. u istom svojstvu, u razdoblju od svibnja 2020. do siječnja 2021. godine u Murteru, na traženje i u dogovoru s II. okr. vlasnikom obrta, u nakani da njegovom obrtu na štetu Općine pri izvođenju građevinskih radova na uređenju športskog centra pribave nepripadnu materijalnu dobit, po provedenom postupku ograničenog prikupljanja ponuda za izvođenje navedenih radova u kojem je neistinito prikazano da je poziv za dostavu ponuda dostavljen većem broju ponuditelja, kao naručitelj radova sklopio ugovor s II. okr. kao izvođačem radova. Troškovnikom radova koji je sastavni dio navedenog ugovora bili su obuhvaćeni i betonski radovi. Međutim, I. okr. je u svrhu tih radova na teret Općine od drugog trgovačkog društva nabavio beton koji je Općina i platila iako je navedeno već bilo plaćeno izvođaču radova prema spomenutom ugovoru i pripadajućem troškovniku, čime je Općina oštećena za najmanje 7.963,37 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Članovi obitelji šokirani: ‘Sve mu je napakirano‘

Nekoliko članova obitelji Turčinov koje smo kontaktirali kaže nam da ih je uhićenje šokiralo te da se "njihov Toni, otkad je kao vrlo mlada osoba postao načelnik Općine, našao u žrvnju rivala koji su pucali na tu poziciju, ali nisu bili dovoljno kompetentni".

- Mnogim ljudima Toni je rekao ‘ne‘ kad su mu predlagali poslove i suradnju s Općinom. Držao se zakona i uvjereni smo da mu je sve ovo što sad prolazi, i mi zajedno s njime, napakirano. Sramotno je prigovarati mu zbog onog nekog bordela i nazivati ga ku*višem. Zahvaljujući njemu Murter je procvjetao i proračun se popravio, to će vam potvrditi svatko - kaže nam članica obitelji uhićenog načelnika.

Na upit misli li da treba odstupiti s načelničke funkcije s obzirom na sve sumnje, podsjeća na presumpciju nevinosti.

19. travanj 2024 02:30