StoryEditorOCM
Crna kronikaistraga protiv 73-godišnjaka

Pokušaj ubojstva na šibenskoj rivi: Tužiteljstvo o događaju koji je prije 14 godina šokirao Krešimirov grad

Piše Šibenski.hr, Marin Dešković/JL
13. travnja 2023. - 18:15
Prije 14 godina 73- godišnjak je postavio bombu pod automobil 34-godišnjeg zaštitaraarhiv/Nikša Stipaničev/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja uhićenog državljanina Republike Hrvatske (1950.), donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo pokušaja ubojstva iz čl. 110. u svezi čl. 34. Kaznenog zakona i teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 1. u svezi čl. 215. st. 1. KZ-a, izvijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku:

- Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 73-godišnjak 20./21. srpnja 2009., između 22:00 i 7:35 sati u Šibeniku, na podvozje automobila marke Alfa Romeo njemu poznatog vlasnika postavio ručnu bombu M 75, na način da se ona uslijed vožnje i trešnje automobila aktivira i usmrti vlasnika tog automobila. Osnovano se sumnja da je 21. srpnja oko 7:35 sati, tijekom vožnje automobila došlo do aktiviranja bombe, a vlasnik automobila, koji je njime u to vrijeme upravljao, nije ozlijeđen. No, uslijed aktiviranja bombe i nastale eksplozije jedna je osoba, koja je bila u blizini automobila, zadobila tešku tjelesnu ozljedu, dok su dvije osobe zadobile tjelesne ozljede, a nastala je materijalna šteta na automobilu Alfa Romeo, dva mopeda i još jednom automobilu u blizini eksplozije te na prozorima i fasadi zgrade Šibensko-kninske županije.

Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage prijedlog da protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke- rekli su u županijskom Tužiteljstvu.

Podsjetimo, šibenska policija je u srijedu, 12. travnja, skoro 14 godina nakon što je na šibenskoj Rivi bomba podmetnuta pod automobilom zaštitara ranila troje slučajnih prolaznika zbog podmetanja te bombe uhitila 73-godišnjaka.

Riječ je o događaju koji je tada šokirao Šibenčane, ranivši nevine prolaznike koji su se na rivi zatekli oko 7,45 sati ujutro, a tijekom godina o motivima ovoga napada kružile su razne priče - od onih da je napad bio politički motiviran do ljubomore.

Naime, kako je utvrđeno očevidom nepoznati počinitelj je zaglavio ručnu bombu s izvađenih osiguračem u podvozje automobila zaštitara Đanija Ercega, tako da bi naprava uslijed trešnje od vožnje ispala pod vozilo te se aktivirala.

Tako se i dogodilo međutim, umjesto zaštitara kojemu je bila namijenjena bomba se otkotrljala po rivi te su njezini geleri pogodili dvoje austrijskih nautičara koji su se u jutarnjim satima nalazili na palubi svoje jahte - 48-godišnjaka i njegovu 19-godišnju kći.

Osim toga teško je stradao i djelatnik javne čistoće koji se slučajno zatekao pored otpale bombe kada je eksplodirala.

Sada, 14 godina poslije toga policija je zbog podmetanja bombe uhitila 73-godišnjaka te ga prijavila zbog tzv. dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom. Policija u priopćenju nije navela motiv napada.

03. svibanj 2024 00:18