StoryEditorOCM
Crna kronika‘počistio‘ račun

Podignuta optužnica protiv bivšeg djelatnika šibenske bolnice; Evo kako je 31-godišnjak ukrao više od 300 tisuća eura

Piše Šibenski.hr
22. veljače 2023. - 15:59

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1992.) zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona/11 i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. u svezi st. 1. KZ/11, izvijestili su iz županijskog DORH-a.

- Optužnicom se okrivljenom 31-godišnjaku stavlja na teret da je od 13. listopada 2021. do 30. ožujka 2022., kao zaposlenik za financijsko poslovanje u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Šibeniku, u cilju da se znatno imovinski okoristi, počinio navedeno kazneno djelo. Tereti ga se da je u računalnom programu te ustanove za plaćanje računa, pomoću pripadajuće kartice i PIN broja, koji su mu bili dostupni radi obavljanja poslova radnog mjesta, prilikom plaćanja računa koje su toj ustanovi ispostavili dobavljači za isporučenu opremu, u više navrata u podacima u računima dobavljača, ne mijenjajući podatke o nazivu dobavljača, broju i iznosu njihova računa, izbrisao pripadajuće IBAN brojeve računa dobavljača umjesto kojih je upisao IBAN brojeve svojih tekućih računa otvorenih kod tri banke- kazali su u šibensko- kninskom Tužiteljstvu.

Nadalje, DORH okrivljenika  tereti i da je, nakon toga, obavio plaćanja s bankovnog računa ustanove na svoje tekuće račune, a zatim je, kako bi prikrio neosnovanu isplatu, izbrisao IBAN brojeve svojih tekućih računa i umjesto njih upisao IBAN brojeve dobavljača, te je izbrisao i podatke o plaćanju računa dobavljača koje je platio u korist svojih tekućih računa. Ti su se računi prikazali kao neplaćeni, a uplate koje je obavio evidentirao je u knjigovodstvenoj dokumentaciji pod razne uplate, a ne uplate dobavljačima.

- Okrivljenika se tereti da si je na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 2.294.093,91 kuna/304.478,59 eura- zaključili su u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

26. travanj 2024 13:57