StoryEditor
Crna kronikaspriječen osvetnički pohod

Pločanin predvodio napad na Šibenik: do obračuna s Funcutima nije došlo, jer je policija na vrijeme zaustavila kombi s 13 Torcidaša

Piše Vladimir Urukalo
19. veljače 2019. - 10:54
rgx time: 2.598762512207E-5

Splitska je policija u nedjelju na Općinski prekršajni sud u Splitu privela 28-godišnjaka iz Ploča koji je, zajedno s grupom navijača Hajduka, zatečen u kombiju koji se pri povratku iz Rijeke, kod izlaza s autoceste kod Vrpolja blizu Šibenika, pokušao odvojiti iz navijačke kolone.

Što se točno odvijalo, detaljno su opisali iz splitske policije koja je pratila navijače.
– U subotu, nakon završetka nogometne utakmice u Rijeci, policijski službenici su, vozeći se u smjeru Splita, preventivno pratili organiziranu kolonu vozila navijača te su pri zaustavljanju kolone uočili sumnjivo ponašanje osoba. Nastavljajući pratnju, uočili su namjerno razdvajanje kolone te kako jedno kombi vozilo pokušava izmaći policijskom nadzoru i izići s autoceste u smjeru Šibenika. Tijekom vožnje autocestom na vozilu su gašena svjetla, naglo je mijenjana brzina vozila i uočeno je kako vozač želi izbjeći nadzor policije, nakon čega je vozilo zaustavljeno. Uz vozača, u kombiju se nalazilo još dvanaest osoba – izvijestila je policija.

Opasni predmeti

Nakon zaustavljanja vozila policajci su vidjeli da se u kombiju nalaze razni opasni predmeti pogodni za napad i pirotehnička sredstva pa je "kombi prepraćen u prostor pod policijskim nadzorom".

– U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga vozila, u kojem je pronađeno devet ručno izrađenih palica napravljenih za napad i nanošenje ozljeda, šest pirotehničkih sredstava i dvije marame za prikrivanje identiteta. Tijekom kriminalističkog istraživanja, 28-godišnjak je iskazao da su predmeti pronađeni u vozilu njegovo vlasništvo, zbog čega je, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, priveden na Općinski prekršajni sud zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 4. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima – kazali su u policiji.

 

 

Nije poznat motiv zbog kojeg su se palicama naoružani navijači Hajduka pokušali "iskrasti" iz kolone i krenuti prema Šibeniku, no nije nemoguće da takav njihov potez ima veze s nedavnim napadom na 20-godišnjaka, člana Torcide iz Vodica, koji je zadobio teške tjelesne ozljede nakon što ga je 15-ak pripadnika navijačke skupine šibenskih Funcuta prije tjedan dana pretuklo na Autobusnom kolodvoru u Šibeniku, dok je s djevojkom čekao autobus.

Na slobodi

Kako bilo, nakon što je dao iskaz pred sutkinjom Općinskog prekršajnog suda, mladić iz Ploča je pušten da se brani sa slobode, a donošenje odluke u ovom slučaju očekuje se za nekoliko dana.

Inače, čl. 4. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima propisuje da je protupravno ponašanje, među ostalim, i "posjedovanje ili konzumiranje alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže više od 6% alkohola, droga te posjedovanje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja", te da takva ponašanja mogu biti ostvarena tijekom "čitavog razdoblja od polaska, putovanja, trajanja natjecanja do povratka sa športskog natjecanja".

Nadalje, u čl. 39. istog zakona propisana je i predviđena kazna za ovakvo ponašanje, a to je novčana kazna od dvije pa do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 30 dana.

# FUNCUTI# POLICIJA# PLOčE#TORCIDA

Izdvojeno