StoryEditorOCM
Crna kronika(Ne)sigurnost u prometu

Pješaci su sve ugroženiji na šibenskim cestama

Piše Katarina Rudan
15. ožujka 2018. - 18:04

Na području PU šibensko-kninske tijekom prva dva mjeseca ove godine dogodilo se 108 prometnih nesreća, šest manje nego u istom razdoblju 2017. godine.

U 83 prometne nesreće zabilježena je materijalna šteta, što je u sedam slučajeva manje nego lani. U prometnim nesrećama koje su se dogodile tijekom siječnja i veljače ukupno je nastradala 31 osoba, među kojima je 20 lakše ozlijeđenih, devet teže, dok su dvije osobe smrtno stradale. U odnosu na prva dva mjeseca 2017. godine, ukupan broj nastradalih manji je za 11 osoba, ili 26,2 posto, među kojima je broj lakše ozlijeđenih smanjen za 13 osoba, ili 39,4 posto, broj teže ozlijeđenih povećan je za jednu osobu, ili 12,5 posto, dok je broj poginulih povećan za jednu osobu, ili 100 posto.



– Cestovni promet je jedna od naših najvažnijih zadaća i prioriteta u radu ove Policijske uprave zbog toga što je sigurnosna situacija u cestovnom prometu zadnjih godina pogoršana na razini cijele države. Na području koje pokriva ova Policijska uprava, u zadnje dvije godine imamo relativno dobre rezultate. Naime, ako gledamo najteže posljedice prometnih nesreća, prošle godine smo imali 10 poginulih u prometu, a isto toliko i 2016. godine.

Da se stanje ne bi pogoršalo, idemo s akcijama kontrole u cestovnom prometu koje su usmjerene na represiju, a zapravo djeluju preventivno. Među ostalim, kroz prva dva mjeseca ove godine utvrdili smo da imamo veći broj naleta vozila na pješake u odnosu na isto razdoblje lani. Ove godine imali smo osam, a prošle samo tri. Dakle, nama je to signal da poduzmemo određene mjere. Zbog toga smo prošlog tjedna proveli prvu u nizu akcija s ciljem da se smanji broj prekršaja vozača nad pješacima i obrnuto – kaže načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

19. travanj 2024 10:32