StoryEditorOCM
Crna kronikaU Novu 2017. godinu iza rešetaka

Pirovačkim "automehaničarima" određen istražni zatvor od mjesec dana

26. prosinca 2016. - 16:12

Dvojica Pirovčana, 40-godišnjak i 38-godišnjak 2017. će godinu dočekati u istražnom zatvoru zbog krađa i drugih kaznenih djela za koja ih sumnjiči Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, dok će je njihov 34-godišnji kompanjon osumnjičen za krivotvorenje isprave Novu dočekati na slobodi. Sva trojica su, inače, 7. prosinca privedena u ODO zbog sumnje u počinjenje dviju teških krađa u razdoblju od kolovoza do studenoga 2016. godine, prijevare i krivotvorenja isprave , no ODO je za dvojicu zatražio, a sudac istrage prihvatio, zadržavanje u zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Odvijačem slomili bravu

Odvjetništvo, naime, osnovano vjeruje da su prvooptuženi i drugooptuženi odvijačem slomili bravu vanbrodskog motora gumenog broda koji je bio privezan u Sovlju te se u noći sa 24. na 25. kolovoza odvezli u Pirovac. Ukradeni brod vrijedan 70 tisuća kuna su, izvukli iz mora i sakrili u garaži 40-godišnjaka, a policija i Odvjetništvo vjeruje da su u toj raboti imali i pomagača. Na red je sredinom rujna došao VW golf 1,9 TDI u vlasništvu austrijskog državljanina kojega je 40-godišnjak u Murteru "otključao" podesnim alatom i dovezao se u njemu u Pirovac. Sa ukradenog je golfa idućih dana u svom dvorištu skinuo rezervne dijelove koji su mu poslužili za sklapanje drugog vozila iste marke. Dijelove na kojima je bio vidljiv broj šasije ispilao je, a karoseriju vozila prepilio na dva dijela i sakrio oštetivši vlasnika za 19 tisuća kuna.

"Meštri" za golfove

No, serija krađa nije prestala. Na red je došao VW golf bez registarskih oznaka koji je bio parkiran u Zadru. Dvojica Pirovčana, 40-godišnjak i 38-godišnjak su provalili u njega, iščupali kontakt bravu te spajanjem žica stavili vozilo u pogon. Na golfa su postavili registarske pločice drugog golfa kojega je, radi popravke oštećenja nastalih u prometnoj nesreći, dan prije u pirovačku garažu prvoosumnjičenog dovezao njegov vlasnik. "Meštar" je klijentu lagao da je netom ukradeno vozilo zapravo uvezeno iz inozemstva radi dijelova. Uvjerio je lakovjernu mušteriju da će ih iskoristiti za popravak njegovog vozila, dok će bravu volana i vrata vratiti u inozemstvo, a vozilo će moći preuzeti nakon preinaka u dokumentaciji. Dvojac je vozilo ukradeno u Zadru zatim odvezao na područje Splita gdje mu je nepoznata osoba izbrusila originalni broj šasije i ukucala broj šasije s vozila oštećenog u prometnoj nesreći. Golf su onda vratili u Pirovac i u njega "prebacili" dijelove s razbijenog vozila u oštećenikovu vlasništvu, a on im je za te radove platio 1.500 eura. Državno odvjetništvo osnovano sumnja da "automehaničarki dvojac" stoji i iza krađe dostavnog vozila marke Volkswagen Caddy 28. studenog 2016. u Šibeniku. Istražitelji i Odvjetništvo vjeruju da su iskoristili nepažnju vlasnika koji je ostavio ključ u bravi,  odvezli se u  Pirovac i parkirali Caddyja te odbacili s njega registarske pločice čime su oštetili vlasnika za 40 tisuća kuna.

08. svibanj 2024 02:53