StoryEditorOCM
Crna kronikaAudijem usmrtila studenticu

Pijanoj HAC-ovki smanjena kazna: Vrhovni sud 'pronašao' olakotne okolnosti koje joj splitski nije priznao

15. studenog 2019. - 15:04

Vrhovni sud Republike Hrvatske smanjio je kaznu bivšoj djelatnici HAC-a 39-godišnjoj Ivani Teni Gotovac Soldić s deset na sedam godina zatvora.

Ona je na Županijskom sudu u Splitu osuđena na maksimalnu kaznu predviđenu zakonom koju je izrekao sudac Dinko Mešin od deset godina jer je 23. listopada 2018. na Poljičkoj cesti u blizini splitske bolnice Audijem A3 pijana prošla kroz crveno i usmrtila devetnaestogodišnju studenticu Mariju Ćorić.

Poslije je utvrđeno da je vozila 70 kilometara na sat, djevojku je udarila prednjim bočnim dijelom automobila i odbacila je na travu te je ona umrla na mjestu nesreće.

Njoj je tom nepravomoćnom presudom doživotno zabranjeno upravljanje motornim vozilima,a ta sankcija joj je ostala i u pravomoćnoj presudi, mora platiti 28.407 kuna za troškove te i dalje nakon ove pravomoćne presude ostaje u istražnom zatvoru.

U priopćenju presude Vrhovnog suda koja je donesena 14.studenoga stoji i obrazloženje ovakve odluke:

"Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina.

Vrhovni je sud donio presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene u odnosu na presudu Županijskog suda u Splitu.

Prvostupanjskom presudom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo. Optuženica je prvostupanjskom presudom osuđena na kaznu zatvora 10 (godina). Tom presudom je optuženica oslobođena optužbe za kazneno djelo nepružanja pomoći.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu optuženice i to samo u odluci o kazni. Žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude je odbijena.

Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina."

Vidljivo je da je kod izbora vrste i mjere kazne Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice kao što su višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

Vrhovni sud smatra da su od strane Županijskog suda u Splitu ipak podcijenjene olakotne okolnosti po Ivanu Tenu Gotovac Soldić, osobito okolnost da je djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka, majka je dvoje djece te do sada nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora 7 (sedam) godina ispuniti svrhu kažnjavanja.

"Vrhovni je sud donio presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene I. T. G. S. u odnosu na presudu Županijskog suda u Splitu. Prvostupanjskom presudom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo. Optuženica je prvostupanjskom presudom osuđena na kaznu zatvora 10 godina. Tom presudom je optuženica oslobođena optužbe za kazneno djelo nepružanja pomoći.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu optuženice i to samo u odluci o kazni. Žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude je odbijena", stoji u priopćenju suda.

Umjesto deset, sedam godina

"Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice: višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu.

Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora 7 (sedam) godina ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi, optuženici je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno. Optuženica ostaje u istražnom zatvoru", pojasnio je Vrhovni sud svoju odluku.

19. travanj 2024 04:17