StoryEditorOCM
Crna kronikaRekonstrukcija masakra

Petnaest minuta horora u Solinu: mladić je naoružan stigao pred vrata vremešnih susjeda, prvo je po glavi izudarao ženu, a onda brutalno nasrnuo na 92-godišnjaka...

27. siječnja 2019. - 10:16

Istražna sutkinja Županijskog suda u Splitu odredila je jučer ujutro istražni zatvor 24-godišnjem Luki Juretiću kojeg se sumnjiči za teško ubojstvo 92-godišnjeg Vicenca Uvodića na okrutan i podmukao način i iz koristoljublja, te pokušaj teškog ubojstva njegove 87-godišnje supruge Senke u Solinu.

Nakon ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu, gdje je osumnjičeni mladić iznio obranu, ustvrdivši da nije kriv i da se ničega ne sjeća, istražna sutkinja prihvatila je prijedlog tužiteljstva i pritvorila ga po tri zakonske osnove - zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, zatim zbog opasnosti od ponavljanja djela odnosno eventualne mogućnosti da ako bude na slobodi ne pokuša ubiti preživjelu ženu, te zbog posebnih teških okolnosti kaznenog djela odnosno iskazane brutalnosti prema žrtvama starije životne dobi koje se nisu mogle braniti. Odmah nakon što je doznao odluku, pravosudni policajci odveli su ga iza rešetaka splitskog zatvora na Bilicama.

Kako je izvijestila splitska policija, 24-godišnjak se sumnjiči kako je u četvrtak oko 18.20 sati došao na vrata stana bračnog para, inače njegovih susjeda, tražeći od njih prehrambeni artikl.

- Zatim ih je iznenada počeo udarati tupo-tvrdim, kao i oštrim predmetom nanijevši muškarcu više udaraca po glavi i tijelu od kojih je preminuo, dok je ženi, također zadao više udaraca i nanio joj teške tjelesne ozljede glave i tijela zbog čega je hospitalizirana u bolnici. Zatim je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana - službeno je izvijestila policija.

Doznajemo neslužbeno da je, prema kaznenoj prijavi, cijeli krvavi pohod trajao 15-ak minuta te da istražitelji sumnjaju da je mladić imao "unaprijed stvorenu nakanu" da susjede ubije kako bi se materijalno okoristio njihovim vrijednim stvarima.

Došao je pred vrata stana Uvodićevih "teško naoružan" batom za meso, čekićem i nožem te je, kad mu je 87-godišnjakinja otvorila vrata stana i to zato jer je, po policiji, došao pitati prehrambeni artikal, navodno brašno, prvo nju izudarao čekićem i batom za meso po glavi.

Nakon toga je napao Vicenca i to vrlo brutalno - udario ga je ukupno 13 puta po glavi i to pet puta batom za meso i sedam puta čekićem. Na kraju je tako izmasakriranog 92-godišnjaka ubo još i nožem u trbuh.

Kad je ubojica dovšio svoj "krvavi pir" iz stana je, utvrđeno je kriminalističkom obradom, uzeo jedan ručni sat, nešto zlatnog nakita, nešto kovanica te čokoladice, upaljače i spajalice. Zatim je otišao iz stana, a pretučena žena uspjela je oko 19 sati alarmirati susjede koji su nazvali policiju. Prema neslužbenm informacijama, ona je kazala da im je na vrata došao Luka

Policija je odmah došla do stana Juretićevih dva kata iznad stana u kojem su živjele žrtve te su mladića uhitili. U stanu gdje se napad odigrao pronađeni su tragovi krvi i brašna, a policajci su na terasi zgrade pronašli odbačen mesarski bat. Nije poznato jesu li pronađeni i čekić i nož. Odjeća i obuća osumnjičenog mladića odmah su izuzeti te poslani na vještačenje, a uzeti su mu i biološki tragovi, otisci prstiju i drugo.

S obzirom na ovakav plijen, gotovo je nezamislivo bizarno da je baš zbog toga ubojica tolikom žestinom nasrnuo na svoje nemoćne žrtve. Upravo ta okolnost mogla bi odrediti budući tijek njegove obrane jer bi se mogli pozivati na njegovu neubrojivost. ŽDO će tijekom istrage naložiti provođenje psihijatrijskog vještačenja kako bi se uistinu utvrdilo je li i u kojoj mjeri mladić bio neubrojiv u trenutku počinjenja teškog ubojstva i pokušaja teškog ubojstva.

Kako smo doznali, nije poznato da se do sada psihijatrijski liječio.

Razgovarali smo jučer i s nekoliko mladih ljudi koji su, po raznim osnovama, bili u prošlosti povezani s osumnjičenim mladićem. Uglas se slažu kako je potpuno nevjerojatno da bi baš on počinio ovakvo zvjersko ubojstvo. Pričaju nam da je u srednjoj školi znao ponekad koristiti teške droge poput LSD-a i halucinogenih gljiva te da je imao problema zbog svog "rokerskog" izgleda zbog čega je jedno vrijeme, na početku škole, bio izložen zlostavljanju i maltretiranju od drugih učenika koji su bili drukčijega glazbenog ukusa.

Prema domaćem zakonodavstvu za kaznena djela teškog ubojstva moguće je izreći kaznu zatvora do 50 godina. Rasprava o tome kome, kad i kako je moguće izreći tako veliku kaznu posebno se u javnosti rasplamsala nakon što je u ožujku 2017. godine 19-godišnji Tin Šunjerga u Čistoj Velikoj kod Šibenika hicima iz pištolja ubio svoje roditelje i to zato jer je bio ljut na roditelje pa im se htio osvetiti jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi, konzumiranja raznih vrsta droga te nametali zabrane. Šunjerga je sredinom svibnja prošle godine nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora odnosno za svako ubojstvo dobio je po 24 godine. Sudilo mu se kao odrasloj osobi.

Pravni stručnjaci tada su, na slučaju Šunjerga, pojašnjavali da je kazna od 50 godina moguća samo ako počinitelj bude osuđen za dva teška ubojstva i ako mu zbroj pojedinačnih kazni izrečenih za svako teško ubojstvo prelazi 50 godina.

- Ono što je u našem pravu interesantno je da ne može dobiti od 41 do 49 godina zatvora, nego 40, pa je prva sljedeća mjera 50 godina - pojašnjavao je tada za Glas Slavonije docent dr. sc. Igor Vuletić s katedre Kazneno-pravnih znanosti pri Pravnom fakultetu u Osijeku.

Što se tiče solinske tragedije, cijela je stvar još na početku pa treba pričekati kraj istrage i tada će se vidjeti hoće li ovako teška kvalifikacija djela opstati ili će ona biti blaža.

Odvjetnik Majić: Žalit ćemo se

- Sve što mogu reći jest da je moj klijent iznio obranu i da mu je određen istražni zatvor. Sigurno je da ćemo podnijeti žalbu na ovakvo rješenje suca istrage, no s obzirom na tajnost istrage, ne mogu govoriti o bilo kakvim detaljima postupka - bilo je sve što nam je rekao Juretićev branitelj Boris Majić.


U srednjoj školi znao je ponekad koristiti teške droge poput LSD-a i halucinogenih gljiva te da je imao problema zbog svog "rokerskog" izgleda zbog čega je jedno vrijeme, na početku škole, bio izložen zlostavljanju

19. travanj 2024 09:19