StoryEditor
Crna kronikašto se točno događalo

Ovo je policijska verzija događaja: ‘Jedan kolega dobio je staklenu bocu u lice, pao je na pod i krvario, a njih 100 je pokušalo ući u naš auto‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
24. svibnja 2022. - 07:59

I dok svi redom uhićeni pripadnici Torcide negiraju krivnju, a neki dodaju i kako su u vrijeme izbijanja sukoba u vozilu spavali, bili nasilno izvučeni iz auta kojima su putovali, ili pak da su samo izašli na cestu vidjeti zašto promet stoji, policijska verzija događaja na stolu Državnog odvjetništva opisuje drukčije stanje stvari, piše Jutarnji list.

Ono u čemu se obje strane podudaraju je podatak kako su navijači Hajduka odbili ući na stadion pa su organizirano u praćenoj koloni krenuli put Lučkog za Split. No, podaci koji slijede, a datiraju od 21.30 sati u subotu, prema policijskom izvješću, u to vrijeme započinju prve trzavice kada se veća skupina vozila s navijačima Hajduka zaustavlja na Petrolu na odmorištu Desinec i onemogućava daljnji promet autocestom. Tad na scenu nastupaju navijači-pješaci.

Njih nekoliko stotina je izašlo iz svojih vozila "naoružani" bocama, kamenjem, upaljenim pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima. Tu je masu, prema policijskom izvješću, pokušao spriječiti zapovjednik tima Interventne policije, izdajući naredbe na koje su se svi redom izgrednici oglušili.

- Nered se intenzivirao. Pokušali su nasilno ući u zaključanu prodavaonicu u kojoj su se nalazili djelatnici benzinske. Bacali su pritom upaljenu pirotehniku pa je postojala opasnost od zapaljenja postaje. Dio navijača predmete je bacao na policijske aute pa su ozlijeđena tri policajca nakon čega su isti ispalili više upozoravajućih hitaca iz službenog oružja. Međutim navijači su nastavili s neredima, napadajući direktno policajce pa su uporabljene tonfe, navodi se u jednom od policijskih izvješća.

Iz drugog se, pak, iščitava kako jedan policajac na Petrolovoj benzinskoj kod odmorišta s ostalim kolegama dočekuje kolonu od 300-tinjak vozila s navijačima.

- Ta se kolona zaustavila na sve tri prometne trake, uključujući i zaustavnu. Blokirali su promet. Taman smo željeli izdati naredbu vozačima da nastave dalje s vožnjom, ali je iz kolone izašla skupina od stotinjak navijača Torcide koji su na benzinsku bacali pirotehniku, kamenje i staklene boce. Istovremeno je oko šestotinjak navijača izašlo iz auta s pirotehnikom u rukama, a imali su i rakete koje su ispaljivali iz cijevi i bacali ih na naše vozilo. Drugi su, pak, u rukama, dok su se kretali prema benzinskoj, imali teleskopske palice, noževe, lance, boksere i metalne šipke. Dok im se naređivalo da prestanu narušavati red i mir, kolega policajac dobio je staklenu bocu u lice, pao je na pod i krvario. Dio kolega mu je pritekao u pomoć, dok su drugi sprječavali daljnje napade. Drugi policajac zadobio je opekotine podlaktice, a treći ozljedu ruke i leđa, detaljno je opisao jedan policajac svoje postupanje, napomenuvši kako su si navijači maskirali lica i intenzivirali napad na službeno policijsko vozilo u koje su čak pokušavali i ući. Porazbijali su sva stakla, nakon čega je vozilo okružilo stotinjak osoba.

- Policijsko vozilo su okružili te kroz otvorena bočna vrata u njega ubacili bengalku i pritom lancima i noževima sprječavali policajce da izađu iz auta van. S obzirom na to da je postojala opasnost od zapaljenja vozila, čuli su se pucnji pa su se navijači udaljili. I tad je jedan kolega iskoristio priliku za izlazak kako bi uzeo spremnik sa suzavcem i krenuo na stotinjak navijača koji su bez prestanka napadali, stoji još u policijskim izvješćima.

Neviđenu količinu agresivnosti i bijesa navijači su pokazali i kada su vidjeli da jedan policajac, unatoč svemu, pokušava pomoći ranjenom navijaču koji se nalazio u kombiju s još pet osoba od kojih je jedna neumorno gađala policijski auto.

- Kolega je vidio mladića kako obilno krvari iz lijeve potkoljenice pa mu je htio pružiti prvu pomoć. Izvadio je gazu kako bi ju stavio na ranu navijaču, no tada je šest osoba krenulo na njega pa se udaljio, navodi se u izvješću policije. Javni red i mir je uspostavljen tek kad su angažirane sve interventne snage pa su navijače u konačnici polegli na tlo i ta je snimka vrlo brzo preplavila društvene mreže.

Inače, istražni zatvor je u ponedjeljak na sudu u Velikoj Gorici određen za svih osumnjičenih 42 navijača i to zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a kako neslužbeno doznajemo, izuzeti su im svi otisci, parafinske rukavice u potrazi za dodatnim dokazima, piše Jutarnji list.

06. kolovoz 2022 14:57