StoryEditorOCM
Crna kronikabanožićeva prometna

Pročitajte kakva je bila vidljivost kod Vinkovaca: magla nije bila baš toliko gusta i to je jedan od ključnih podataka!

Piše Dušan Miljuš/JL
15. studenog 2023. - 18:31

Osim prometno-tehničkog vještačenja te vještačenja krvi i urina Marija Banožića, jedan od parametara koji će biti ključan za istragu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao bivši ministar obrane jest i izvještaj o vremenskim uvjetima na prometnici na kojoj se dogodila prometna nesreća, državnoj cesti D-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji.

Jutarnji list stoga je uputio upit DHMZ-u, koji nam je odgovorio ogradivši se kako nemaju uvid u točnu lokaciju nesreće, nego su nam dostavili podatke o vremenskim uvjetima kakvi su bili na širem području, uz napomenu da ti podaci nisu u potpunosti prošli postupak kontrole i verifikaciju, te da su samo informativnog karaktera.

Prema podacima s glavne meteorološke postaje Gradište vidljivost je u sedam sati bila dvije stotine metara, naoblaka je bila 19, temperatura je bila 7,1 Celzijev stupanj, a relativna vlažnost zraka 99 posto. Temperatura na pet centimetara od tla procijenjena je na 3,8 stupnjeva. U izvještajima o postaji Gradište spominje se umjerena do slaba magla, i to u razdoblju od 5.15 do 11.30 sati. Slične vrijednosti odnose se i na klimatološko-meteorološku postaju Vinkovci - Novo Selo za subotu 11. studenoga. Kad je riječ o pojmu magla, on se definira kao pojava vrlo sitnih kapljica vode koje lebde u zraku te smanjuju horizontalnu vidljivost, tj. udaljenost do koje se mogu vidjeti predmeti na površini zemlje. Kako se navodi u izvještaju, pojava se smatra maglom ako smanjuje horizontalnu vidljivost na manje od jedan kilometar od mjesta mjerenja, ali i vertikalnu jer se oblaci i nebo ne vide.

Može se očekivati da će tužiteljstvo DHMZ-u dostaviti precizne podatke o mjestu nesreće i zatražiti izvještaj o točnim vremenskim prilikama kad se dogodila nesreća.

27. travanj 2024 22:21