StoryEditorOCM
Crna kronikaŠokantan slučaj

Osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice u okolici Zadra ipak idu u pritvor! Roditelji jednog od mladića negodovali zbog sudske odluke, poručuju: Prava istina tek će se saznati

Piše PSD
17. listopada 2019. - 21:48

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru u četvrtak je prihvatilo žalbu tužiteljstva te je svoj petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice odredilo mjesec dana istražnog zatvora. Ta odluka je pravomoćna i na nju više nema prava žalbe.

Policija je, kako izvještava Zadarski.hr, dobila sudsku odluku i u tijeku je, kako se doznaje, akcija privođenja osumnjičenika.

- Mogu samo reći da je policija dobila odluku suda - kazala nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Prema informacijama televizije N1, jedan od osumnjičenika je u četvrtak kasno poslijepodne došao u istražni zatvor. Stigao je u pratnji roditelja koji su pritom negodovali zbog sudske odluke te poručili kako će se prava istina tek saznati. 

Nešto ranije, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković priopćio je kako je 's obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru nakon zaprimanja žalbi stranaka donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor'.

- Odluka je napisana i otpremljena strankama - priopćio je Visković, no nije htio službeno otkriti kakva je odluka donesena, piše Zadarski.hr.

Podsjetimo, na odluku suca istrage Ivana Markovića koji je osumnjičene za zlostavljanje 15-godišnjakinje pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, čime je izazvao buru u javnosti, žalilo se Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tražeći da se mjere zamijene istražnim zatvorom.

Odvjetnici osumnjičenih žalili su se na određene mjere opreza, a na Markovićevu odluku uložena su i tri prigovora.  Sudac je u srijedu otvorio bolovanje nakon što ranije prijavio prijetnje i zatražio policijsku zaštitu. 

Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila četvoricu 19-godišnjaka i 20-godišnjaka.

Privela ih je prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru svi su pušteni da se brane sa slobode. Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Ranije

“Obzirom na veliki interes vezan za kazneni postupak koji se vodi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela silovanja maloljetnice, obavještavam vas kako je danas 17. listopada 2019. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru, a nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u toj pravnoj stvari, vezano za istražni zatvor. Odluka je napisana i otpremljena strankama”, priopćenje je glasnogovornika Županijskog suda u Zadru, Hrvoja Viskovića  u kojem nije obrazloženo je li usvojena žalba DORH-a kojom se traži poništenje odluke istražnog suca Ivana Markovića.

On petorici mlađih punoljetnika i dvojici maloljetnika nije odredio istražni zatvor zbog prijave da su 15-godišnjakinju iz okolice Zadra silovali sedam puta tijekom godine dana.

Informacija hoće li osumnjičenima biti određen pritvor, očekuje se uskoro.

27. svibanj 2023 10:03