StoryEditorOCM
Crna kronikasnimile ga kamere

Osuđen Šibenčanin koji je ustaškim simobolima ‘ukrašavao‘ liftove, pred sucem se slomio: ‘Bilo mi je teško, ne radim, frustriran sam...‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
27. svibnja 2021. - 12:22

Zbog oštećenja tuđe stvari u formi ispisivanja "ZDS" te uhatog slova "U" u liftovima dviju šibenskih zgrada, na Općinskom sudu u Šibeniku na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, s dvogodišnjim rokom kušnje, osuđen je Šibenčanin F. S. (54), inače stari policijski znanac. Ujedno mu je sud naložio da mora s 3000 kuna obeštetiti suvlasnike zgrada, koji su nakon njegovih neprimjerenih likovnih "majstorija" morali angažirati majstore.

Njegov prvi krimen datira od 25. na 26. svibnja 2019. godine, kada je pod okriljem noći, na stropu lifta u zgradi u Jelačićevoj ulici, upaljačem ispisao velikim tiskanim slovima ZDS, pričinivši suvlasnicima štetu od tisuću kuna.

Potom je, prema istom scenariju, 7. lipnja 2019., oko 23.25 sati, ušetao u zgradu u Ulici branitelja Domovinskog rata, te je u liftu upaljačem ponovno ispisao ZDS, ali i uhato U. Te je suvlasnike, pak, oštetio za 2000 kuna, neovlašteno mijenjajući izgled površine.

- Smatram se krivim, ali protivim se imovinsko-pravnom zahtjevu oštećenika. Bio sam, naime, u teškoj situaciji. Dijete mi je bolesno, ne radim, gladan sam i frustriran svojom situacijom. Otprilike mjesec dana prije tog prvog događaja, ostao sam zaglavljen u liftu u zgradi Ulice branitelja Domovinskog rata. Upaljačem sam velikim tiskanim slovima napisao ZDS iz navedenog razloga, ali i zato što su na toj zgradi bili natpisi protiv branitelja, a ja sam bio sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1993. Točno je da sam napisao i u liftu druge zgrade ZDS, ali nije istina da sam napisao slovo U. I na kraju da napomenem, nema govora o tome da je šteta 500 i 2500 kuna, već najviše 100 kuna. To je dovoljno da se krpom obrišu ta slova - branio se optuženi Šibenčanin u sudnici. U prilog mu nisu išle ni snimke nadzornih kamera u jednoj od zgrada koje su sve snimile.

Kao olakotnu okolnost sud mu je uzeo u obzir njegovo priznanje, očinstvo te odlikovanost za sudjelovanje u Domovinskom ratu, dok mu je otegotna činjenica da je otprije osuđivan za krivotvorenje isprava i prijevare.

17. travanj 2024 13:53